ПОГАЧА (ПИТКА) ЗА БЕБЕ

ИНФОРМАЦИЯ

Сладка погача за бебе

Сладката погача за бебе се поднася на 40-тия ден след неговото раждане и според обичая това е първото въвеждане на новороденото в обществото. На събитието се канят само жени и те даряват на майката сладки лакомства, за да бъде сладък живота на бебето и да има майката достатъчно кърма. Това е и причината в рецептата на погачата да се добавя захар - за да бъде сладникава на вкус и в унисон с обичая.
  • Подготовка

    60 м
  • Готвене

    60 м
  • Готово след

    120 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

ПОГАЧА (ПИТКА) ЗА БЕБЕ
ПОГАЧА (ПИТКА) ЗА БЕБЕ

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Маята се накисва в малко количество вода - около 1 чаена чаша и се оставя да се разтвори. През това време брашното се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и вътре се изсипват солта и олиото - около 150 мл. Накрая се добавят маята и топлата вода 2 чаени чаши, в която предварително е разтворена захарта. Важно е подсладената вода да се добави постепенно.

СТЪПКА 2

От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 50 градуса.

СТЪПКА 3

Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и навива се на руло. То се разрязва на 16 равни части, които се оформят като малки кръгли питки. Те се разполагат в намазана с олио тава. Тя отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато тестото удвои обема си.

СТЪПКА 4

След това погачата се намазва с разбити с малко количество олио жълтъци. Тук може да оформите фигурки от част от тестото и да ги поставите върху погачата. Погачата може да бъде поръсена със сусам или ядки на вкус. След което се поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.

Хранителни Факти
ПОГАЧА (ПИТКА) ЗА БЕБЕ
Количество за порция
Калории 972 Калории от мазнини 288
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 32g 49%
Наситени мазнини 4g 20%
Полинаситени мазнини 15g
Мононаситени мазнини 10g
Холестерол 70mg 23%
Натрий 961mg 40%
Калий 244mg 7%
Общо въглехидрати 154g 51%
Фибри 5g 20%
Захари 25g
Протеин 19g 38%
Витамин A 2%
Калции 1%
Желязо 47%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button