Постна боб чорба

ИНФОРМАЦИЯ

Вкусна постна боб чорба

Ако бъде направена класация за най-българското ястие, то със сигурност бобът ще спечели златния медал, вероятно ще изпревари и баницата със сирене и зелевите сарми. За ястията с боб няма сезон, те са винаги актуални. Бобът намира място на българската трапеза поне веднъж седмично под различна форма – боб яхния, боб чорба, или пък салата от боб. Предлагаме ви една рецепта за традиционна българска боб чорба. Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко българска заведение, боб чорбата е една от най-често приготвяните и поръчвани супи!
  • Подготовка

    600 м
  • Готвене

    120 м
  • Готово след

    720 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Постна боб чорба
Постна боб чорба

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не "тропа", от друга, за да не се издуете от газове след като го изядете.

СТЪПКА 2

Има много и различни тайни за варенето на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една супена лъжица ракия, или пък малко хлебна сода. За съжаление ефекта от тези "тайни" е спорен. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.

СТЪПКА 3

Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън. Много важно е да не забравяте, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари.

СТЪПКА 4

Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с лъжица, ако не потраква и зърната не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.

СТЪПКА 5

След като бобът е поомекнал слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 мин бобът е готов. Но не забравяйте да го пробвате преди да го свалите - ако все още не е готов оставете за 10-15 допълнителни минути

Хранителни Факти
Постна боб чорба
Количество за порция
Калории 99 Калории от мазнини 4
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 0.4g 1%
Наситени мазнини 0.1g 1%
Полинаситени мазнини 0.2g
Мононаситени мазнини 0.04g
Натрий 158mg 7%
Калий 434mg 12%
Общо въглехидрати 18g 6%
Фибри 5g 20%
Захари 1g
Протеин 7g 14%
Витамин A 40%
Витамин C 12%
Калции 7%
Желязо 16%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button