Класическа рецепта за козунак

ИНФОРМАЦИЯ

Класическа рецепта за козунак

Козунакът е неизменна част от великденската трапеза. Ето как да приготвите един класически козунак за Великден или за който и да е друг повод.

  • Подготовка

    40 м
  • Готвене

    45 м
  • Готово след

    85 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

За тестото

За пълнеж

Класическа рецепта за козунак
Класическа рецепта за козунак

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

В купа сипете пресятото брашно, солта и сухата мая, разбъркайте. Ако ползвате прясна мая, я размийте на кашица в брашно и захар и изчакайте да се активира.

СТЪПКА 2

Следват разбитите яйца, захарта, разтворена в топлото прясно мляко, повече от половината мазнина, ванилията и есенцията.

СТЪПКА 3

Започнете да месите. Като оформите тесто, топете ръце в мазнината и месете с разтягане на тестото и го тупкайте върху плота, но не със сила.

СТЪПКА 4

Разтягате, сгъвате, топите ръцете, месите и така, докато се поеме цялата мазнина, като оставяте малко за оформянето. Разтягате само в една посока. Трябва да се получи меко и еластично тесто, по него да са се появили мехурчета. Ако не са, продължете да потупвате и месите.

СТЪПКА 5

Оставете тестото да втаса в топло помещение около 60 мин), за да удвои обема си.

СТЪПКА 6

Разделете го на части, в зависимост от плетката. Оформете на топки или фитили. Ако ще е с пълнеж, разточете правоъгълници, намажете ги с мармалад, шоколад или поставете парченца локум, стафиди. Намазаните платки навийте на рула и усучете с леко изтегляне, Трябва да се плете хлабаво, а не да се притяга.

СТЪПКА 7

Оформеният козунак отново оставете да втасва. Когато е готов, намажете с жълтък, разбит с малко мляко и олио.

СТЪПКА 8

Печете до готовност – ориентировачно около 45 мин.

СТЪПКА 9

Изпеченият козунак намажете с по-гъст студен сироп от 2 части захар и 4 части вода и поръсете със захар.

Хранителни Факти
Класическа рецепта за козунак
Количество за порция
Калории 518 Калории от мазнини 162
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 18g 28%
Наситени мазнини 6g 30%
Полинаситени мазнини 5g
Мононаситени мазнини 6g
Холестерол 118mg 39%
Натрий 36mg 2%
Калий 227mg 6%
Общо въглехидрати 76g 25%
Фибри 3g 12%
Захари 21g
Протеин 12g 24%
Витамин A 8%
Калции 5%
Желязо 24%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button