ИНФОРМАЦИЯ
Постен гювеч
Страхотно българско ясите, постен гювеч. За тези, които предпочитат ястие без месо и с повече зеленчуци, тази рецепта е за вас.-
Подготовка
15 м -
Готвене
50 м -
Готово след
65 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 1 кг картофи
- 2 бр. глави лук
- 2 бр. тиквички
- 2 бр. патладжан
- 300 гр. зелен фасул
- 300 гр. бамя
- 3-4 бр. домати
- 3-4 бр. чушки
- 2 бр. люти чушлета/по желание/ олио сол и червен пипер на вкус по 1 щипка сушен риган и босилек
- 1 вр. магданоз
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Всички зеленчуци се почистват, а картофите и доматите се и обелват, и се нарязват на средно големи парчета.
СТЪПКА 2
Патладжаните се посоляват, за да се отцеди горчивият сок, а на бамята се отрязват само дръжките и се оставя цяла.
СТЪПКА 3
Всички продукти, заедно с лютите чушлета, сурови се подреждат в тава или глинен гювеч, прибавят се сол и червен пипер, олио и малко топла вода и се пече в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.
СТЪПКА 4
Десет минути, преди да се извади от фурната се поръсва със ситно нарязания магданоз и сухите подправки.
Хранителни Факти
Постен гювеч
Количество за порция
Калории 350
Калории от мазнини 54
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 6g
9%
Наситени мазнини 1g
5%
Полинаситени мазнини 2g
Мононаситени мазнини 3g
Натрий 652mg
27%
Калий 1550mg
44%
Общо въглехидрати 69g
23%
Фибри 13g
52%
Захари 9g
Протеин 9g
18%
Витамин A
47%
Витамин C
166%
Калции
14%
Желязо
16%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.