Пълнена агнешка плешка

ИНФОРМАЦИЯ

Пълнена агнешка плешка

Това е едно от най-характерните ястия, които се приготвят с агнешко месо, през пролетта, за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е невероятно ястие подходящо за празнични трапези и най-хубавото е, че месото и гарнитурата се готвят заедно, което ви спестява време.
  • Подготовка

    30 м
  • Готвене

    180 м
  • Готово след

    210 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Пълнена агнешка плешка
Пълнена агнешка плешка

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.

СТЪПКА 2

Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

СТЪПКА 3

Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката добавете малко вода и я сварете отделно. Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.

СТЪПКА 4

Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Хранителни Факти
Пълнена агнешка плешка
Количество за порция
Калории 895 Калории от мазнини 522
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 58g 89%
Наситени мазнини 21g 105%
Полинаситени мазнини 10g
Мононаситени мазнини 22g
Холестерол 481mg 160%
Натрий 761mg 32%
Калий 1033mg 30%
Общо въглехидрати 13g 4%
Фибри 1g 4%
Захари 0.4g
Протеин 76g 152%
Витамин A 427%
Витамин C 52%
Калции 7%
Желязо 91%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button