Содата – просто и универсално средство

За какво можем да използваме сода?

За какво ни помага содата?

Искате месото ви да се сготви бързо, при това да е крехко и вкусно? Натъркайте го със сода и го оставете за няколко часа в хладилника. Преди да го сготвите, го изплакнете под течаща вода, за да отстраните остатъците от содата.

Содата – просто и универсално средство
Содата – просто и универсално средство

Плодовете и зеленчуците също могат да се мият в содена водасодата ще стигне там, където водата не може.

Ако не искате рибата ви да има неприятен мирис, сложете 2 ч л сода на ч л вода, потопете кърпа в този разтвор и увийте парчетата риба, след който ги оставете за 1 час в хладилника. След това изплаквате и приготвяте. 

Свързани статии

Омлетите ви ще са по-пищни, ако сложите сода на върха на ножа. Содата ще ускори и варенето на боб.

Ако не разполагате с мая, не е беда. Витамин С или аспирин сигурно ще се намерят. Смесете едно от двете в пропорция 50:50 със сода в обем, в който използвате маята. Не се учудвайте обаче, че тестото ви няма да се надигне, докато не попадне във фурната. 

За да не миришат ръцете и ножовете ви след готвене с лук, чесън, риба, измийте ги със сода вместо със сапун.

Мислите, че съдомиялната не може да работи без скъпи препарати! Можете да си направите и сами: смесете 2 ч л сода с 2 ч л боракс на прах. Резултатът ще ви удиви. Също със сода можете да премахнете и миризмите в машината – сипете на дъното ½ чашка сода, а след това пуснете миялната на режим изплакване.

Хладилникът, микровълноват, печката, кафеварката, сокоизтисквачката, термосът – всичко може да се измие със сода. Можете да поставите съд със сода за 1 нощ в хладилника.

Ако са ви нападнали мравки, насипете покрай прага ивица сода.

Килимите също могат да се почистят от миризми със суха сода, след който пуснете прахосмукачка.

Содата помага и при изгаряния. Поставете сода в ледена вода, натопете кърпа и наложете върху изгореното, като сменяте докато премине паренето.

При слънчево изгаряне4 ч л сода на чаша вода. При ухапване от пчела – 1 ч л сода на чаша вода и с помощта на памучен тампон намазвате ухапаното.

Срещу пародонтоза и потъмняване на зъбите натъркайте зъбите и венците ту със сода, ту със сол. Протезите могат да се държат в соден разтвор през нощта и да се почистват със суха сода за избелване.

При пърхот втривайте суха сода в скалпа. А за да измиете лаковете фиксатори окончателно, добавете в шампоана сода.

Клемите на акумулатора периодично трябва да се промиват с разтвор от 4 ч л сода с 1 лъжица вода. Използвайте четка за зъби. След това подсушете и намажете с бензин – контактите дълго няма да ръждясат.

Вижте още и ⤵️
Рициново масло и сода помагат при папиломи и брадавици
Как лесно да премахнем зъбната плака

Back to top button