Чакрите – духовни центрове на тялото

Енергия и чакрите

Чакрите – духовни центрове на тялото

Когато енергията в тях е блокирана, идват болестите

Чакрите са енергийни колела, чрез които енергията протича навътре или навън от тялото. Когато са добре развити, те се въртят като колело. Имаме стотици чакри, които са разположени по цялото тяло. Всяка точка за акупунктура е енергиен вихър и, следователно е чакра.

Енергията, която захранва тези колела, произлиза от различни източници – един от тях е нашата собствена (Кундалини) или еволюционната енергия, друг – духовната сила в нас. Тези енергии извират от вътрешността на тялото и протичат през чакрите. Основните чакри са седем на брой и играят ролята на разпределителни възли.

Свързани статии

Разположени са по гръбнака и всяка една от тях е свързана с определени органи, нервни сплитове или жлези. Тези енергийни центрове, които са част от енергийната ни обвивка, позната като аура.

чакрите
чакрите

Първа чакра

Първата чакра е разположена на гръбначния стълб. Енергията, която протича през този център е изключително мощна. Основните функции на първата чакра са свързани със силата, пречистването и утвърждаването на жизнената енергия. Свързаните органи са ректумът и дебелото черво. Блокира се от страха.

Втора чакра

Втората чакра е разположена в гръбначния стълб, близо до половите органи, и е свързана с творчеството. Разбирайки творчеството като акт на създаване, раждане и потомство. Тази чакра е център на сексуалната енергия. Тя влияе върху целия ни живот – мисли, действия, поведение. Втората чакра е силно активен център и свързаните с нея органи са половите органи, бъбреците, дебелото черво и пикочния мехур. Тази чакра се отваря с опрощаване и се блокира от чувство за вина.

Трета чакра

Третата чакра, която се намира в областта на слънчевия сплит, е център на индивидуалното Аз. Свързана е с емоциите. Управлява стомаха, черния дроб и панкреаса. Тя се отваря с приемане на себе си и се блокира от срама. Изключително свързана е с личните водачески способности, чар и обаяние.

Четвърта чакра

Четвъртата чакра се намира срещу стернума – костта в средата на гръдния кош. Тя е смятана за чакрата на сърцето – център на любовта – състоянието, в което изоставяме егоцентризма и осъществяваме лична връзка със заобикалящия ни свят. За да получи достъп до по-висшите сфери на творчесвото и съзнанието, човек трябва съзнателно да „премине” през четвъртата чакра. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението. Отваря се с любовта и се блокира с тъгата и апатията.

Пета чакра

Пета чакра е разположена зад средата на гърлото. През нея пеминават енергиите предназначени за по-висшите функции на творчеството, комуникацията и изобщо себеизявата. Свързана е с общуването и речта. Отваря се с истината и се блокира с лъжата. Ако човек има добре развита пета чакра , той умее да влияе, да убеждава , да говори дълбоко, вълнуващо и магнетично.

Шеста чакра

Шеста чакра се намира между веждите, зад основата на носа и е средището на паранормалното зрение и висшия интелект. Това е така нареченото трето око. Когато е „отворено”, човек може ясно да вижда миналото, настоящето и бъдещето. Свързаният с шестата чакра орган е мозъкът. Свързана е с хипофизата и епифизата.
Често срещани прояви при нарушаване на равновесието в този център са разнообразие от прблеми в синусите, катаракта, ендокринен дисбаланс, мигрени и др., които са единствено физическа проява на дибаланс в чакра 6.

Седма чакра

Седма чакра е разположена на темето на главата, в областта на фонтанелата.Това е чакрата на висшето познание, духовност, мъдрост и просветление. Тя е нашата основна връзка с Вселената и с Висшия разум. Тя е изключително важна за способността ни да получаваме мисли, идеи, информация от Божествения разум.
Усещанията са за абсолютен покой, радост от живота и разбиране, че всяко нещо в живота си има своя причина и красота. Онези, при които седма чакра е силно развита, може да имат завладяващи срещи с други светове.

Още за статии за чакрите:
Чакри
7те Чакри
Тайната на човешката аура
Шестият център на силата

Back to top button