Богородични пости

Богородичните пости - какво трябва да знаем

Богородичният пост

Богородичните пости траят две седмици от 1 до 14 август. Това е един от четирите многодневни периоди на въздържани и молитва през годината. Църквата се подготвя за празнуването на Преображение Господне на 6 явгуст и Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Богородични пости
Богородични пости

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Този период е свързан изключително с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка. Tози пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне – 6 август, се разрешава приемането на риба.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

Богородичния пост
Богородичния пост

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него: „Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).“

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Ето и няколко рецепти с риба подходящи по време на поста:

Здравословна риба на тиган

Вечеря

  • 2
  • 00:40 ч.
  • 541 кал.

Лесна рецепта за здравословна вечеря с риба на тиган. Пригответе тази вкусна риба за вашето семейство.

Продукти: зехтин, кромид лук, консервирани домати, кафява захар, прясна мащерка, соев сос, филе от бяла риба

Варена Риба

Вечеря

  • 4
  • 00:35 ч.
  • 584 кал.

Вкусна варена риба с масло и магданоз

Продукти: риба, масло, лимонов сок, магданоз, сол

Не пропускайте да видите и ⤵️
Какво да ядем по време на Великденските пости

Back to top button