Великден – как да сварим яйцата
Най-добрия начин за перфектно сварени яйца
Как да сварим перфектни яйца за Великден
Великден освен с козунаците разбира се е свързан и с боядисването на яйца. Но как да го направим по най-добрия начин за да получим перфектните резултати които очакваме?
Тук сме се постарали да дадем отговор на този въпрос.
Всяка домакиня има своите трикове. Някои поставят яйцата върху застлан на дъното на тенджерата тензух или кърпа. Други добавят към водата сол и оцет или пък слагат яйцата да се варят след като водата вече е завряла.
А понякога може и всичко наведнъж.
Как да получим перфектно сварени яйца
Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура.
Измийте яйцата с хладка вода и ги подредете в тенджера, така че да има малко разстояние между тях, да не се блъскат едно в друго. Сипете студена вода, колкото да ги покрие (около 3 см отгоре им). След това добавете 1 супена лъжица оцет.
Оставете водата да заври и яйцата да кипят около 30 секунди. След това изключете котлона и покрийте тенджерата с капак за около 12 минути.
Вижте картинката относно времето на варене на яйцата и резултатите които може да очаквате да поолучите:
След това извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.
След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване.
Не пропускайте да видите и ⤵️
15 оригинални идеи за боядисване на яйца
Великденското яйце – история
Червено яйце – за здраве и против злини
Техники за приготвяне на козунаци