Върбова клонка – символика

Каква е символиката на върбовата клонка

Върбови клонки за Цветница

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Върбова клонка - символика
Върбова клонка – символика

Няколко дни преди Своята кръстна смърт, Спасителят влязъл тържествено в Йерусалим. Многоброен народ Го посрещнал с радостни викове, постилайки пътя Му с палмови клони. Стотици ликуващи от радост гласове приветствали Иисус с:

Свързани статии

“Осанна! Благословен е идващият в името Господне!“.

Магията на върбовата клонка

Още в езическите времена славяните вярвали, че върбата притежава свойството да пази людете от зли духове и черни магии и да защитава хората, животните и посевите от бедствия и болести.

Затова и до днес на този ден в църквата се отслужва молитва и се освещават върбови клонки. У нас те заместват палмовите листа, каквито не се намират по нашите ширини. По тази причина и празникът се нарича Връбница.

Върбовата клонка прогонва злото и дарява здраве. От древни времена се чества като победа на пролетта и живота над зимата и заспалата природа. Навярно това поверие е възникнало от факта, че върбата първа от другите растения оживява след дългия зимен сън на природата.

Къде да поставим върбовото венче

Осветената върбичка която сме получили от ръката на свещеника не оставяме в храма пред някоя икона, а я отнасяме в дома си. Чисто суеверие и кощунство е слагането на осветената клонка под матрака, дюшека, леглото, килима и подобни странни места в очакване да се сбъднат неразумни желания.

След тържествената литургия, миряните отнасят клонките у дома си, навити на венче – за здраве и берекет. Вярва се, че осветената върба пази от зло и затова тя се поставя върху домашната икона, а на входната врата и на входа на стопанските постройки се окачва върбово венче, които всяка година се подменят с нови на Цветница. А старите се изхвърлят в течаща вода…

Благословението не зависи от количеството и качеството на върбичката. Да не забравяме, че тя е преди всичко символ на радост от участието ни в това дивно тържество. Напълно достатъчно е да си вземем една върбова клонка, но тя е вече свидетелство, че посрещаме Иисус Христос като Господ и Спасител и вярваме в Него от цялото си сърце.

Ритуали с върбовата клонка

Къде да поставим върбовата клонка
Къде да поставим върбовата клонка

Вкъщи поставяме върбовата клонка над иконата. Някъде има традиция да се слага над входната врата. Поставената върбичка не е само за благословение на дома ни, а напомня, че сме посрещнали Спасителят и Той е Цар на сърцето ни

Когато изсъхнат върбовите клонки, не се изхвърлят. Жените ги прибират за лек против уплаха и болест. Ако пък в някой ден небето се покрие с градоносни облаци и буря започне да вилнее, тези сухи вейки се слагат под камък и бедствието се разминава. В това вярвали дедите ни.

С водата е свързан и един друг ритуал, който се провежда на този ден. Особено в миналото много широко е било разпространено т. нар. кумичане. Нещо като продължение на обичая от предишния Лазаровден. От осветените в църквата върбови клонки лазарките вият венчета, с които отиват до близката река.

Там те ги пускат по течението и на която мома венчето излезе най-напред, тя бива избирана за „кумица“. След което, хванати на хоро, което тя повежда, всички стигат до дома й, където сядат на обща трапеза по случай празника.

На Цветница момите се събират. Завързват пръстените си с червени конци и ги пускат в съд с “мълчана вода”. Именницата, която ги е приела у дома си, вади пръстените със завързани очи и нарича кой ще е съпругът на момата, чийто пръстен е изваден. Това наричане се придружавало с много смях и задевки.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Цветница, Връбница
Букет на масата за Цветница
Обичаи за Цветница
Поверия за Цветница
💌 Пожелания за Цветница
Трапезата на Цветница

Back to top button