Петльовден – трапеза и традиции

Какви са обичаите за Петльовден?

Обичаи и трапеза на Петльовден

В Източнобългарските райони на 20 януари се тачи Петльовден, наричан още Петеларов или Петларовден.

Източноправославният календар е отредил този ден и празник в чест на патриарх Евтимий.

Свързани статии

На Петльовден празнуват имената (именници)

ЕВТИМ, ЕВТИМИЙ, ЕВТИМА, ЕВТИМИЯ, ЕВТА, ЕВТИХИЯ

Обичаи и трапеза на Петльовден
Обичаи и трапеза на Петльовден

Обичаи и традиции

Основен обичай на този ден е да се заколи петел във всяка къща, в която има момченца, или ярка за момиченцата.

Жертвената птица се заколва на прага, като стремежът е кръвта и да изпръска наоколо. Петелът се коли от 15-16- годишно момче, наричано петелар.

С кръвта на закланата птица по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, от него се раздава на съседи за здравето на момчетата – продължители на рода.

Майките приготвят за трапезата и кравайчета, зелник, пресни питки. В някои селища на Източна България, след раздаването на храна, жените отиват в дома на бабата, която е бабувала при раждането на децата. От жертвената птица са сготвени три гозби, бабата е закичена с пера от петел, а жените поставят на шията и наниз от червени чушки, пуканки, венец от цветя.

В Пловдивско дните 19 и 20 януари са известни като Черна, Църенден. В жертва се принася черна кокошка, а жените спазват забраните да не работят и да не се мият.

Петльовден се свързва с легендата за цар Ирод, който заповядал да се обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. Затова за здравето и живота на момчетата се принася в жертва петел.

Петльовден - трапеза и традиции
Петльовден – трапеза и традиции

ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА

Тиганици

Тиганици

Закуска

  • 4
  • 00:20 ч.
  • 708 кал.

Зарадвайте вашите близки с вкусна закуска!

Продукти: брашно, яйца, сирене, олио, мед

Кравайчета

Кравайчета за Бъдни вечер

Вечеря

  • 10
  • 00:45 ч.
  • 182 кал.

Вкусни печени кравайчета за Бъдни вечер!

Продукти: брашно, хладка вода, сол, сусам

Зелник

Зелник с праз (баница с праз)

Вечеря

  • 4
  • 01:30 ч.
  • 831 кал.

Зелник или баницата с праз неслучайно присъства често на трапезата на българина. Празът е изключително полезен за здравето, укрепва и предпазва организма от болести. На Петковден, на Петльовден, на Кръстовден и други празници зелника с праз е част от обредната трапеза.

Продукти: праз, ръчно точени кори, краве сирене, брашно, яйца, прясно мляко, олио, краве масло, магданоз, черен пипер, сол

Гозби от петел

За празника се правят три вида гозби:

A/ Петел с ориз

Петел с ориз

Вечеря

  • 6
  • 00:45 ч.
  • 646 кал.

Невероятно вкусно ястие с пилешко месо!

Продукти: месо от петел, масло, ориз, сол, черен пипер

Б/ Петел със зеле 

Петел със зеле

Вечеря

  • 5
  • 01:20 ч.
  • 737 кал.

Опитайте този вкусен петел със зеле!

Продукти: месо от петел, мас, зелки, червен пипер, чубрица

B/ Петел с каша

Петел с каша

Вечеря

  • 8
  • 01:20 ч.
  • 483 кал.

Апетитно ястие от петел!

Продукти: месо от петел, масло, брашно, сол, черен пипер

Не пропускайте да видите и ⤵️
Поверия за Петльовден
Пожелания за Петльовден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button