Духът в матрицата на душата

Едно и също ли са духът и душата?

Какво са духът и душата?

Не са много хората, които могат с увереност да отговорят на въпроса какво е духът, а той е най-главната част от човешката същност.

Човекът се състои от 4 телаплътно, ефирно, астрално и ментално, плюс 3 обвивки – съединителна, цилиндрична, възлеста, и 47 основни чакри, плюс душа, плюс дух, плюс 2 импулсни пръстена. И всяка съставна част на човека играе специална роля в нашата дейност. А най-главна е духът….

Духът и душата
Духът и душата

Духът – това е божествената искра, част от съзнанието на Твореца. Когато духът у човека спи, той не живее, а съществува, подобно на биоробот. За съжаление, в съвременната цивилизация такива хора са болшинство.

Защо духът спи и как да го пробудим?

Хората често бъркат духа с душата, приписвайки и неговите специфични качества.

Духът е безсмъртен, той мисли, той е всепроницаем и способен на божествени дела.

Душата представлява майчина утроба за духа, жива съкровищница, която съдържа неповторим набор от енергии – храна за духа. Душата е относително временна структура. Тя не съществува във всички вселени, а само в световете Яв и Нав.

Ако човекът не се развива, не получава нови впечатления, а от там и неповторими енергии, духът му преминава в сън, за да не изтощи душата. Изтощаването на душата води до деградация на цялото същество и в крайна сметка – до неговата гибел.

Когато духът спи, той използва малко енергия, но при това човекът се лишава от множество удивителни способности. Затова с усилия поддържа връзката със заобикалящия го свят, обособява се, превръщайки се в машина.

Ако се разбуди духът у човека, той ще започне да осъзнава своето предназначение, ще може да общува с тънко материални същества – т. е. с други духове. Ще получи нови възможности и ще постигне истинско щастие.

Укрепването на духа у човека винаги върви ръка за ръка с развитието на силата на тялото и волята. Всяко отклонение към една от страните на тази троица води до спиране на развитието или дори до разрушаване на същността с всички произтичащи от това последици.

Както става ясно, духът може да се събуди само когато храната за него в матрицата на душата е достатъчно.

Как да запълним душата си с енергии?

Всичките ни впечатления и неповторим опит във вид на особен набор от енергии постъпват през чакрите и обвивките на същността към душата. Там се съхраняват в новите ѝ клетки. Душата ги попива подобно на гъба и се разраства.

Как да запълним душата си с енергии?
Как да запълним душата си с енергии?

Качеството на храната играе важна роля! Колкото по-тънки са енергиите, толкова повече сили получава от тях духът. При това душата става по-лека и по-силна, тя се развива и в резултат самата може да се превърне в дух. Тогава нашият дух получава възможност да премине в света Прав и там да продължи своето развитие вече без душата, обвивките и телата.

Но в същото време ще са му достъпни всички ниско разположени светове и при необходимост той ще може да сътвори за себе си тяло, душа и обвивки и да се прояви в даден образ в света. Това означава, че той ще може да създава нов живот и нови светове.

Ако човекът живее еднообразно, изпълнявайки рутинна работа, душата му не получава никакви енергии от подобен живот. Единственно всестранното развитие, разнообразната и здавословна храна, общуването с интересни хора, получаването на нови усещания, добрите дела и творчеството изпълват душата с нови енергии. 

Във Вселената съществува закон, според който, ако същество помага не само на себе си, но и на другите да се развиват, то получава за награда част от енергиите от всекиго, когото е оказана помощ. Затова, ако сте усвоили нещо, научете и другите. Ако обаче знанията ви са фалшиви, личната ви сила ще намалява.

Случва се и духът у човека отдавна да се е пробудил, но да не се проявява. Често става така, че човекът първо трябва да продължи своя род, тъй като за зачатието е необходима по-голямата част от енергията на душата, особено за въплъщение в древна душа. И ако силният дух преждевременно започне да употребява жизнената сила на човека, няма да може родът да бъде продължен. Духът ще чака раждането на дете и едва след това ще се прояви в целия си блясък.

Но трябва да сме готови да го подхраним, което означава постоянно да се развиваме и да обучаваме на мъдрост другите. Именно затова влъхвите винаги са били учители. Без това те губят силата и способностите си.

Затова са така важни здравословният начин на живот и позитивното мислене.

Всякакви отравящи вещества или тъмни мисли разрушават структурите на тялото. А за възстановяването им са необходими много сили, които идват от запасите на душата. Ако тялото изисква от тялото повече сили, отколкото ѝ дава тялото, духът може да не се събуди.


Славяните си представят Вселената като гигантско дърво, наричано „Световно дърво“. По вертикалата на Световното дърво са разположени трите вселенски свята – Прав, Яв и Нав.

Прав е короната на Световното дърво, горният свят, небесните селения, обитавани от боговете. Името му е в основата на думите правда, паво, правилно, т. е. това е светът на върховната истина, на справедливостта. Там живеят боговете, които се подчиняват на основните космически принципи.

Светът на видимото, на хората, се нарича Яв – стволът на Световното дърво, Яв е всичко около нас, материята, сред която живеем, която е явна, т. е видима. Яв се възприема като преходна реалност между двете крайни реалности Прав и Нав.

В корените на Световното дърво е Нав – подземният свят на смъртта и злото. Там обитават духовете на мъртвите (нави), змейовете и други злотворни чудовища, а над всички властва богът на злото и мрака – Чернобог, придружаван от своята страховита спътница – богинята на смъртта Мора.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Чакрите – духовни центрове на тялото
7те Чакри
Как да успокоите ума и душата си
Митарствата на детската душа
На какво ниво се развива душата ни?
Съдба или избор на душата
Духовно ДНК пази тайната на здравето ни

Back to top button