Как да “опитомим” умората

Неща, които не знаете за умората

Нормално ли е да сме толкова уморени?

Причините за честата или постоянната умора са много разнообразни. На мода сега е “психичната умора”, но тя не ни връхлита внезапно, а ни мори от месеци, години даже. “Опитомяваме” я с кафе, с витамини, с тонизиращи и психогенни хапчета. Борим се с нея, но един ден разбираме, че тя ние надвила – събуждаме се с невротична криза, тежка апатия, депресия или дори хипертония.

Как да “опитомим” умората
Как да “опитомим” умората

Твърде често умората е предвестник на сериозни заболявания – анемия, чернодробни, сърдечносъдови и други, които няма да минат без сериозни изследвания и необходимите лекарства след това.

Трябва да помислим и за едно не толкова рядко заболяване – хипотиреоидизъм. То настъпва при понижена продукция на тироидните хормони – тироксин и трийодтиронин.

Те имат широко биологично въздействие върху всички тъкани – стимулират окислителните процеси и топлообразуването, въздействат върху белтъчната обмяна, отговорни са за усвояването на въглехидратите, необходими са за регулирането на мастната , водносолевата и витаминната обмяна. Казано по-кратко, те гарантират, съвместно с други хормони, за нормалното функциониране на всички системи в човешкия организъм.

Какво става, когато продукцията им е понижена? Потискат се процесите на окисление и топлообразуване. Намалява интензитетът на обменните процеси, от което страдат всички органи.

Обикновено болните, засегнати от това заболяване, са изключително сънливи и се оплакват, че все не могат да се наспят. Движенията им стават мудни, говорът, мисълта им – забавени. Справят се трудно с умствена работа и най-малките психически натоварвания ги изморяват. Гласът им става дрезгав, кожата – суха, груба, лицето – безизразно. Космите стават чупливи, косата капе. Разбира се, тези симптоми се развиват в напредналата фаза на болестта. Споменаваме ги, за да не се стигне до там. И не е нужно да се изчаква появата им, за да се постави диагнозата.

Затова, щом започнете да чувствате честа умора и преумора, си направете специфични изследвания – диагностика с радиоактивен йод, определяне нивото на тиреоидните хормони. Сами не можете да ги направите, но подскажете това на личния или лекуващия ви лекар. Ако диагнозата се потвърди, ще се проведе терапия, която ще ви спаси от неприятните симптоми и преживявания.

Вижте още и ⤵️
Пролетна умора
Какво определя здравето на щитовидната жлеза
Болест на Хашимото

Back to top button