Кратката дрямка в офиса е полезна

Лека дрямка през деня

Кратката дрямка в офиса е полезна

В Испания тъй наречената сиеста е нещо като национален спорт. Обедните почивки понякога там надвишават два часа и служителите се възползват максимално от това. Подобно е и положението в Гърция , където през горещите летни дни населението също спира да работи. Заради членството си в Европейския съюз на тези две държави им се наложи да сложат край на излежаването следобяд. Това обаче увеличи сърдечносъдовите проблеми сред населението и повиши нивата на стрес у работещите.

кратък сън през деня
кратък сън през деня

Когато говорим за лека дрямка през деня, трябва да споменем и Япония. Там обаче схващането е точно обратното на това в ЕС. В големите фирми служителите се задължават да спят следобяд – както правят децата в детските градини. Времето, което прекарват в помещенията за отдих обаче, е ограничено – максимум 30 минути. Има и някои американски компании, които са въвели подобен стил на релаксиране между 13 и 15 часа. За съжаление у нас обаче няма никакви индикации, че такава практика може да бъде въведена някога. Максимумът, който се позволява от работодателите, е обяд извън офиса и кратка разходка. Може би затова българате са малко по-разсеяни в края на работното време и вършат задълженията си по-бавно.

Свързани статии

Ползите от следобедния сън са много, макар хората масово да пренебрегват тази кратка дрямка и да я заместват с голяма доза кофеин. Оказва се обаче, че 10-минутният сън през деня е в състояние да намали нивата на стресови хормони в кръвта, да подобри способността ни да запомняме и дори да ни предпази от натрупване на излишни килограми.

Подобрява паметта

Научно е доказано , че влияе върху наученото и способноста на човек да запомня новата информация. Оказва се обаче, също помага за подобряване на паметта. Отпускането за около 30 мин стимулира умствената дейност в следващите 24 часа. Според проф Юрген Цулей в град Регенсбург (Германия) по време на сън наученото се повтаря многократно от мозъка, докато се запечата в него. Докато трае дремката , се активират същите невронни връзки, както при ученето в будно състояние. Или иначе казано, умът обича съня.

Грижи за сърцето

Тези, които спят редовно по 10-15 минути в следобедните часове, намаляват значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми в бъдеще. Заболяванията като исхемична (коронарна) болест на сърцето и последваща смърт били сведени до минимум в държавите, в които хората се отдават на сиеста, се казва в изводите от едно научно изследване.

Намалява тревожността

Умората причинява стрес, който ви прави още по-уморени. Повече сън и по-добро качество на релаксацията са от изключителна важност за облекчаване на стреса и намаляване на тревожността. Според изследване на Калифорнийския университет 60-минутен сън през деня може да успокои всеки нервак. Така дори най-раздразнителните хора стават по-мили и комуникативни.

Увеличава издръжливостта

Изследвания показват, че спортистите, които спят за кратко през деня, се представят по-добре, подобрявайки моторните двигателни свойства на организма си и бързината си. Независимо дали сте професионален спортист, или не, една 10-минутна дрямка през деня със сигурност ще подобри вашите реакции и ще ви направи по-бодри и активни.

Закалява волята

Денят може да ви се струва много труден и напрегнат, когато сте уморени – особено ако става става дума за въпроси, свързани с волята. Както вече стана ясно, кратката дрямка следобед подобрява настроението, намалява стреса и възстановява работоспособността ни. А като бонус ни прави и по-волеви, категорични са медиците.

Изостря сетивата

Когато човек е дремнал за кратко, храната става по-вкусна, а цветовете по-ярки, се казва в едно скорошно проучване. Освен това човек става по-креативен, ако е дремнал 15-20 минути в стола пред бюрото си.Прочината за това се дължи на отпускането на тялото и нормализиране нивата на хормоните. Когато човек се събуди, сетивата му са с пъти по-изострени, категорични са учените.

Бори се с напълняването

В следобетните часове човек обикновено има нужда от снакс, шоколадово десертче или кафе, за да получи бърз прилив на енергия. Това обачв води до качване на килограми, особено ако работите седнал на бюро. Много по-добре, а и по-приятно е човек да дремне за 10-15 минути. Дори само отпускането в стола и затварянето на очи за няколко минути може да зареди всеки с нужната доза енергия, за да изпълни задълженията си до края на работното време, твърдят специалисти.

Още статии за офиса и съня
Съвети за кратък сън в офиса
Упражнения за топене на коремни мазнини които може да правите в офиса
Как да се наспиваме бързо
Съвети за влизане в ритъм след отпуска

Back to top button