Може ли да се дава мед на кучето?

Мед за кучето

Полезен ли е медът за кучетата?

Медът е едно от най-древните лакомства, познати на човечеството. Често хората го използват не като десерт, а като лечебно средство.

Още от древността този сладък пчелен продукт се използва в козметиката и медицината.

Много начинаещи стопани на кучета се питат: може ли да се дава мед на домашния любимец?

Може ли да се дава мед на кучето ?
Може ли да се дава мед на кучето ?

Нали всички знаят, че сладкото е много вредно за животните, по-добре е питомецът да не познава вкуса на това лакомство. В действителност, единствената бариера пред употребата на пчелния мед от кучето е възможната поява на хранителна алергия. Според специалистите медът се усвоява добре от организма и рядко предизвиква алергия.

Стопаните на домашни животни обикновено разсъждават по следния начин: щом ми харесва на мен, значи ще се хареса и на кучето. И ако то яде мед, обикновено това става в големи количества.

Истината е, че някои продукти, които човек яде с удоволствие, могат да навредят на четириногите ни приятели. Преди да предложите нещо необичайно на своя любимец, най-добре е да се консултирате с ветеринар. Що се отнася до меда, може да се каже следното: това лакомство е полезно за кучетата, но трябва да се дава в ограничени количества.

Няма съмнение, че медът е полезен не само за хората, но и за четириногите любимци. В него има висока концентрация на ензими, витамини, минерали и хранителни вещества.

Медът се отличава с високо съдържание на фруктоза, глюкоза, минерални вещества, витамини и органични киселини. Той повишава имунитета, укрепва и тонизира организма, влияе положително на нервната система, понижава вероятността за заразяване с различни инфекции.

Оттук следва и положителния отговор на въпроса, може ли да се дава мед на кучетата. Благодарение на сладкия продукт в менюто на домашните животни може да се избегне купуването на скъпи изкуствени хранителни добавки. Особено това се отнася за младите животни.

Кучето може да получава по малко от лакомството по време на активен растеж, при заболявания, а така също и в период на сериозни физически натоварвания. Медът оказва благотворно влияние и  на здравето на бременните кучета. Те понасят по-леко своето състояние, а кутретата се раждат здрави и силни. 

За да се приучи животното към този продукт, в началото му се дават малки порции. Опитните кинолози препоръчват: еднократна доза не бива да превишава две капки.

След първата употреба е нужно да се наблюдава за наличие за признаци на алергия. Ако не се е появила неприятна реакция, количеството на меда се изчислява според теглото на животното.

За кучетата от дребните породи са достатъчни една две капки, за едрите животни дозата може да достигне до две лъжици. 

Повечето лекари не препоръчват да се дава мед на кучето в чист вид. Най-добрият вариант е да се смеси с извара или други млечни продукти. Такова съчетание е особено полезно за кутретата и малките животни.

За възрастните животни е допустимо смесването на мед в лечебни отвари с лайка и мащерка. Опитните гледачи на кучета препоръчват да се дава мед на възрастните животни с профилактична цел два пъти седмично.

Кутретата могат да получават минимални дози ежедневно до момента на смяна на зъбите. Главното е във всички случай да се спазва правилната дозировка, тя в никакъв случай не трябва да се превишава. 

Медът е особено полезен за стареещите потомци. Той се препоръчва за кучета, страдащи от мускулна слабост и артрит. Освен това пчелното лакомство облекчава болките в лапите.

За всяко животно, прекарало някакво заболяване, медът е полезен с това, че укрепва имунитета.

Що се отнася до малките кученца, медът не позволява на патогенните микроорганизми да растат, укрепва имунитета, защитава организма на кучето от различни заболявания и осигурява нормален растеж.

За потомството, останало без майка, медът в млякото представлява прекрасна алтернатива на майчината кърма, от която кученцата са лишени. А при кучетата, участващи в различни съревнования и изложби, медът допринася за подобряване на състоянието на кожата и качеството на козината.

Ползите на медът при кучетата
Ползите на медът при кучетата

Ако четириногият приятел се е простудил и страда от хрема и кашлица, медът може да послужи като натурално лекарство. Освен това той е отлично средство за профилактика на различни заболявания. Включвайки в менюто пчелен мед, трябва да знаете, че той замества всички витаминни добавки, които сте използвали по-рано.

Поради вероятността от алергични реакции, медът се включва в менюто на кучето в малки дози. Стопанинът трябва да се убеди, че няма нежелани реакции и едва след това количеството на сладкото лакомство може да се увеличи.

Важно е да се знае, че ако организмът на кучето е реагирал негативни на меда, за никакви по-нататъшни опити не може и дума да става, и този продукт трябва завинаги да се изключи от менюто на кучето. Ако неприятните симптоми не изчезнат дълго време след отмяната на лакомството, добре е да се потърси ветеринарна консултация.

Медът за кучето не е просто лакомство. Той може да изпълни ролята на пълноценна витаминна добавка към менюто на домашния любимец. Но не бива да се разглежда сладкия продукт като лекарствен препарат, способен да пребори всяка болест. В случай на заболяване на питомеца е нужно да се посети ветеринарен лекар, без преди това да се експериментира със самолечение.

Дори да няма прояви на алергична реакция, ако медът не е по вкуса на кучето и то не желае да го яде, не бива да се принуждава със сила. Дори и кучетата имат право на вкусови предпочитания.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Да спасим нашите кучета
Как да изберем идеалната порода куче?
5 лечебни рецепти с мед за различни заболявания
Поверия за пчелния мед

Back to top button