Предимствата и недостатъците на методите за депилация

Методи за депилация - предимства и недостатъци

Предимствата и недостатъците на методите за депилация

Начините за премахване на нежеланите косми са много. Как да открием кой е най-подходящия за нас?

Ето предимствата и недостатъците на най-често използваните начини за епилация.

Бръсненето

Бръсненето е най-бързо и евтино. Пазарът предлага машинки за бръснене с по- нежни ножчета, които се сменят. Кожата няма да се травмира, ако преди процедурата сте сложили пяна. Но не забравяйте, че при често бръснене космите избуяват и се втвърдяват.

Свързани статии
Предимствата и недостатъците на методите за депилация - бръснене
Предимствата и недостатъците на методите за депилация – бръснене

Съвет: Преди бръснене вземете 5-минутен горещ душ, за да омекнат космите.

Кола Маска

На пазара се предлагат топли и студени. Топлата разширява порите, което улеснява отстраняването на косъмчетата с корените. Нанася се на средно дебел слой в посока на растежа на космите. Изчаква се минута –две , за да се втвърди и се издърпва с рязко движение, като с другата ръка се държи основата на лентата.

Израстват все по-тънки и слаби косми и постепенно оредяват. Студената кола маска е подходяща при разширени капиляри. И двата вида са най-подходящи за махане на твърди и гъсти косми. По-нежните косми порастват за около 4 седмици.

Предимствата и недостатъците на методите за депилация - Коламаска
Предимствата и недостатъците на методите за депилация – Коламаска

Съвет: Не се обезкосмявайте при възпаления на кожата и рани. Ползвайте коламаска от естествен пчелен восък, тьй като синтетичните продукти често предизвикват алергии.

Електрически епилатор

С него по механичен начин се премахва нежеланото окосмяване, като космите се изтръгват с луковиците. Бързодвижещите се дискове захващат косъмчетата в самата основа и ги отстраняват от фоликулите им.

Електрическият епилатор е подходящ най-вече за краката. Не се препоръчва за зоната около бикините и подмишниците. При продължителна употреба космите се разреждат. Процедурата се повтаря след 3-4 седмици.

Лазерна епилация

Тя е подходяща за всички части на тялото. Лазерните вълни със специална дължина осъществяват подкожно проникване и действат директно върху маланина (пигмент, който оцветява космите и кожата), стигат до корена на косъма и го изгарят, без да увреждат кожата.

Премахват обаче само черните косми. Русите и белите остават, тъй като лазерът действа върху меланина и луковиците. След две-три процедури почти 80% от косъмчетата престават да растат. Ако се подложите на още 6 процедури, специалистите гарантират 10 години спокойствие. Окосмяването не се премахва завинаги.

Съвет: До три седмици след процедурата не бива да се излагате на слънце.

Това е най-съвременния и ефективен метод за премахването на окосмяването. Пулсиращата светлина е с различна дължина на вълната, позволява третиране както на светли , така и на тъмни косми. Безопасно и ефективно почиства и най-чувствителните зони – мустачки, брадички, бузи, корем, триъгълник.

За пълен ефект трябва да направите 4-месечен курс, който включва 6 процедури на месец. И лазерната, и фотоепилацията са скъпи процедури. Но решите ли да се подложите на модерната технология, обръснете предварително космите, за да може лъчите да изчистят не това, което стърчи отгоре, а да проникнат до корените.

Вижте и:
Почистване на кожата на лицето
Предпазване на кожата през зимата
Няколко тайни, които ще направят кожата ви по-здрава

Back to top button