Часовете и биоритмите

Организма и биоритмите

Часовете и биоритмите

Това, че биоритмите съществуват, не е новина. Интересното е, че те са еднакви и за „совите”, и за „чучулигите”. Да научим повече за часовете и биоритмите

6 часа

Започвайки от 6 сутринта, организмът на човека изработва хормона на пробуждането – кортизол. Ранното събуждане е отлична гаранция за чудесно настроение и самочувствие през целия ден.

Свързани статии

От 7 до 8 часа

Времето от 7 до 8 сутринта е идеално за ранна закуска. Метаболизмът се повишава , хранителните вещества лесно се усвояват, а червата се стремят да се изчистят от резултатита от нощната дейност.

9 часа

От 9 ч организмът изработва ендоморфини. Ако сте любител на по-дългото поспиване, разчитайте на главоболие и лошо настроение през целия ден – ендоморфините осигуряват дълбок сън и тежко пробуждане.

От 9 до 10 часа

Между 9 и 10 сутринта чувствителността на болка е намалена, затова пък е повишена сексуалната.

От 10 до 12 часа

От 10 до 12 часа преди обяд интелектът се намира в най-доброто си състояние. Ендоморфините са напуснали организма и ако сте се събудили навреме, сте в оптимална форма.

От 12 до 13 часа

От 12 до 13 ч организмът започва да изпитва глюкозен глад – най-подходящото време за похапване! Висока е вероятността дори обилният обяд, погълнат в този период, а не по-късно, да се усвои чудесно и да не провокира натрупване на излишни мастни отлагания.

Часовете и биоритмите - лечебен сън
Часовете и биоритмите – лечебен сън

От 13 до 14 часа

От 13 до 14 ч се наблюдава снижаване на активноста. Нивото на адреналина в кръвта спада, появява се желание да поспите или да си почивате в тишина. За възстановяване на силите са достатъчни 20- 30 мин, желателно е в това време да полегнете и да затворите очи.

От 15 до 16 часа

От 15 до 16 ч интелектуалните възможности на човека се наморат в най-ниската точка. Физическата форма, обратното, се подобрява. Заниманичта със спорт по това време могат да дадат най-добрите резултати. Периодът завършва с пристъп на глад, който е най-добре да бъде задоволен с белтъчни продукти или плодове.

От 18 до 19 часа

От 18 до 19 ч организмът се изчиства. В този период не е желателно да се яде, можете само да пиете чай.

19 часа

В 19 ч следва вечеря. Освен това тогава се повишава чувсвителността към алкохола. Дори малка чаша вино може да предизвика опиянение.

От 20 часа

От 20 часа започват пристъпите на сънливост и следват по-нататък в 22ч, в 24 ч и в 2 ч през нощта. Най-добре е да се заспива в 22 ч, тъй като, ако си легнете в 23 ч, все едно – ще заспите дълбоко едва в 24 ч. Колкото и да е странно, но във времето от 20 до 22 ч е полезно да направите малка гимнастика – ефективността от заниманията със спорт около 21 ч е много висока именно за отслабване.

Сънят в периода от 22 до 1 часа през нощта се смята за лечебен за целия организъм. Старайте се да лягате по-рано поне два пъти седнично.

Вижте още и ⤵️
Часовете на луната
Гадаене по часа
Значение на кихането според часа

Back to top button