Йога пози за подобряване на съня

Йога упражнения преди лягане

Няколко йога пози за подобряване на съня

Ако страдате от проблеми със съня, кошмари или безсъние, достатъчно е да приложите няколко Йога пози за 10 минути преди лягане, което ще увеличи шансовете ви за здрав и по-добър сън.

Хората които страдат от безсъние или просто искат да се почустват добре преди да си легнат ще имат доста по-добри резултати следвайки определени йога пози.

Свързани статии

Ползи за съня от йогата:

Една от ползите които йогата може да ви осигури, е засилване на мозъчните функции. Разтяганията преди лягане подобряват конгнитивната функция заедно с паметта и фокуса. Това не само ще ви помогне със здравия сън но и ще ви е от полза със запомнянето на сънищата. Някои йога пози увеличават кръвообращението в центъра на съня в мозъка. Това пък спомага с нормализирането на цикъла на съня

Фокусирайки се върху дишането и разтягането само за 10 минути може да направи чудеса с нивата ви на стрес. Обикновено хората, които са под силен стрес си лягат със разтроено съзнание, което може да наруши съня и да предизвика кошмари. Йогата помага за правилното циркулиране на кръвта и намалява кръвното налягане до нормални стойности. Ако имате добър сън имате доста по-големи шансове да имате и доста по не стресиращи дни.

Йогата е известна с това че мигновено увеличава настроението ви. Ако страдате от лошо настроение или имате нужда да се отпуснете преди лягане, йогата действа като безплатна доза от естествено отпускане за съзнанието. Йогата помага да увеличите нивата си на серотонин който е важен нервотрансмитер и отговяра за „щастливото настроение“.

Това ще ви помогне в борбата с депресията и кошмарите които неизменно вървят ръка за ръка. Да имате ниски нива на серотонин може да развали настроението ви и да причини разстройства на съня.

Йогата е известна с това, че е естествено болкоуспокояващо. За онези които страдат от различни видове напрежение в мускулите, включително ставни болки, болка във врата, артрит и др. може да се възползват с доста добри резултати от 10 минутна йога преди лягане.

Йогата също така е известна с това, че създава по-висока толерантност към болката, което от своя страна ще ви помогне да спите по-добре през нощта.Контролираното дишане, помага на хората, които страдат от сънна апнея. Това е сравнително често заболяване, причиняващо паузи в дишането или повърхностно дишане.

Паузите може да са от няколко секунди до минути. Това може да се случи до 30 или повече пъти на всеки час. Понякога това е съпроводено с високо хъркане или давещ звук.

Освобождаване на енергийните блокове. Ако някой от 7те енергийни центрове е блокиран или не работи напълно това може да причини физически затруднения. Йогата може да ви помогне да увелизите вибрациите и да създадете повече позитивна енергия за ума, тялото и душата си.

Йога пози за по-добър сън:

Куче гледащо нагоре
Куче гледащо нагоре

Куче гледащо нагоре

Геройска поза
Геройска поза

Геройска поза

Детска поза
Детска поза

Детска поза

Поза навеждане напред
Поза навеждане напред

Поза навеждане напред

Други ползи от йогата:

  • Увеличава гъвкавостта
  • Увеличение на мускулната сила и тона
  • Повече енергия и жизненост
  • Подобряване на баланса на метаболизма
  • Намаляване на теглото
  • По-добро физическо представяне
  • Защита от физически наранявания

Вижте още: 
7 супер ефективни йога пози за красиви гърди

Back to top button