ИНФОРМАЦИЯ
Домашен козунак
Невероятно рецепта за вкусен домашен козунак. Най-хубаво е като си го приготвите в къщи и добавите стафиди и ядки. Подходяща рецепта и за Великден.-
Подготовка
30 м -
Готвене
35 м -
Готово след
65 м
СЪСТАВКИ
- 500 гр. брашно още 100-200 г за доомесване
- 110 гр. прясно мляко
- 20 гр. прясна мая 1 пакетче от 7 г мая на прах
- 150 гр. захар
- 75 гр. масло
- 3 бр. яйца + 1 белтък жълтъкът е за намазване
- 1 бр. ванилия
- настъргана портокалова или лимонова кора на вкус
- масло за намазване на тавата
- захар на пясък за поръсване на вкус
- Задължително прибавете стафиди локум или ядки на вкус
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Маята смесваме с няколко супени лъжици затоплено мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка захар. Оставяме на топло (за около 10-15 минути), за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло.
СТЪПКА 2
Пресяваме брашното и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко и захарта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка.
СТЪПКА 3
После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопеното краве масло - така постепенно тестото поема цялото количество. Когато козуначеното тесто поеме цялото количество мазнина, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло (до камината, върху парното, пред електрическа печка), за да втаса.
СТЪПКА 4
След около половин час го месим пак с намаслени ръце и тогава прибавяме пожелание стафиди, портокалова кора, орехи, локум. Разделяме тестото на части според формите за печене. Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки. Те трябва да заемат половината от височината на формата, в която ги слагаме, тъй като козунакът бухва.
СТЪПКА 5
След което ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Оставяме приготвените козунаци още малко да втасат на топло, може и на 50 градуса във фурната за 25-30 минути, след което се пекат на 180 градуса около 30 минути. От тази доза стават два козунака.