Зеленчуци – внимавайте за пръстта

Пръст по зеленчуците? Мийте ги внимателно

При консумиране на недобре измити приземни зеленчуци и плодове, както и при хранене със замърсени ръце, яйцата на паразити, наречени аскариди, попадат в тънките черва на човека. Пробиват ги и по кръвен път достигат в белите дробове. След това през капилярите навлизат в най-малките структури на дихателната система (алвеолите), защото за по-нататъшното си развитие се нуждаят от кислород, който постъпва с дишането. Чрез слузния секрет на бронхите аскаридите преминават в храчките и при преглъщане отново се връщат в червата. Там продължават развитието си, стават полово зрели и след около три месеца започват да снасят яйца.

Зеленчуци - внимавайте за пръстта
Зеленчуци – внимавайте за пръстта

Паразитите живеят в човека около една година, а техния брой може да достигна няколко хиляди. Първоначално пострадалият усеща тежест и болки в корема, гадене, повръщане, блудкав вкус в устата. Оплаква се от главоболие, световуртеж и лош сън. При проникване на аскаридите в белите дробове се явяват кашлица, задух, болки в гърдите. Повишава се телесната температура. Измененията в дихателната система могат да се установят чрез рентгенова снимка. На нея се виждат множество малки уплътнения в белите дробове. Когато са нападнати черният дроб и жлъчните пътища, се явяват колики и жълтеница. Ако не се вземат мерки , може да се възпали ципата на коремната стена и да се наложи операция. В останалите случаи се прилагат специални (антихелминтни) препарати. Те са резултатни, но лечението не бива да се отлага. Предпазването от болестта се постига чрез елементарни хигиенни правила – преди всяко хранене старателно измиване на ръцете, продължително и педантично измиване с течаща вода на зеленчуците и плодовете, особено ако са замърсени с почва.

Back to top button