ИНФОРМАЦИЯ
Предястие с тахан
Невероятно апетитно предястие. Може да го комбинирате с най-различни храни.-
Подготовка
20 м -
Готвене
0 м -
Готово след
20 м
СЪСТАВКИ
- 120 гр сусамов тахан
- 1/2 с.л. сол
- 100 мл хладка вода
- 4 с.л. лимонов сок
- 1 бр чесън скилидка
- 1 смлян кимион щипка
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Сусамовият тахан и солта се смесват в дълбока купа. Ако за разбъркването ползвате миксер, включете го на ниска степен. Сместа бързо ще се сгъсти. Без да се спира разбъркването, на части – лъжица по лъжица или на струя, се добавя водата. Водата разрежда тахана, а разбъркването го сгъстява.
СТЪПКА 2
След това се добавя цялото количество на лимоновия сок. Разбърква се докато сместа го поеме.
СТЪПКА 3
Чесънът се настъргва и се добавя в сместа заедно с щипката кимион. Разбърква се хубаво и сместа се прехвърля в подходящ за съхранение съд – кутия с похлупак или нещо друго. Съхранява се в хладилник.
СТЪПКА 4
Когато се сервира, по повърхността на разядката се разлива около 1 ч л зехтин и може да се наръси със сладък или пушен червен пипер.
СТЪПКА 5
Ако правите тази разядка за първи път, е добре да смесите тахана с половината количество вода, да добавите лимоновия сок и след това да продължите с водата до получаване на нужната консистенция. Имайте предвид, че количеството на водата не трябва да надвишава това на сусамовия тахан.