ИНФОРМАЦИЯ
Обреден хляб с мая
В Южна България тестото се разделя на три парчета от които се плете плитка, намазана отгоре с жълтък и сусам, а полученият хляб наричат вечерна, а в Северна България тестото оформят на кръгла пита, отгоре с фигурки от тесто, прилични на слънце. В този край хляба наричат боговица. И двата вида се пекат в силна фурна и се правят специално за Коледа.
-
Подготовка
20 м -
Готвене
35 м -
Готово след
55 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Маята се замесва с малко хладка вода или мляко, лъжичка захар, шилка сол и половин чаша брашно. След като втаса, тя се изсипва в 1 кг брашно.
СТЪПКА 2
Отделно се разбиват яйцата, прибавя се топлото мляко или вола и течността също се слага в брашното.
СТЪПКА 3
Полученото след разбъркване тесто се меси с ръце, натопени в мазнина дотогава, докато тя се поеме от хляба.
СТЪПКА 4
След това се слага в подходяща тава за печене и се оставя за още 10-15 мин.
СТЪПКА 5
След това тестото се намазва с олио и се поръсва с малко брашно.
СТЪПКА 6
Пече се във фурна на 180-200 градуса за 35 мин.
Хранителни Факти
Обреден хляб с мая
Количество за порция
Калории 813
Калории от мазнини 333
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 37g
57%
Наситени мазнини 6g
30%
Полинаситени мазнини 16g
Мононаситени мазнини 12g
Холестерол 142mg
47%
Натрий 303mg
13%
Калий 324mg
9%
Общо въглехидрати 100g
33%
Фибри 4g
16%
Захари 3g
Протеин 20g
40%
Витамин A
4%
Калции
8%
Желязо
40%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.