Агнешка дроб сарма

ИНФОРМАЦИЯ

Агнешка дроб сарма за Гергьовден

Агнешката дроб сарма е ястие типично за пролетния сезон, за Великден и Гергьовден, когато традиционно се хапва агнешко месо. Дроб сарма може да бъде сервирана като вкусно основно ястие, дроб сарма може да бъде и гарнитура към агнешкото на празничната Великденска трапеза, както и част от Трапезата за Гергьовден.
  • Подготовка

    30 м
  • Готвене

    150 м
  • Готово след

    180 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

За заливката

Агнешка дроб сарма
Агнешка дроб сарма

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Дреболийките /сърце, агнешки черен и бял дроб/ се сваряват за около един час, а бульонът се запазва. Продуктите са напълно сварени тогава, когато са омекнали.

СТЪПКА 2

След като се охладят и се нарязват на кубчета. Лукът се задушава и когато омекне достатъчно се добавя оризът.

СТЪПКА 3

Запържва се докато стане прозрачен, след което се добавят нарязаните дреболийки. Овкусява се с подправките, изсипва се в тава и се залива с останалия от варенето бульон, който предварително е прецеден.

СТЪПКА 4

Пече се в продължение на около един час в добре загрята фурна, след което се полива със сместа за заливката и оставя за още около 15 минути да се доизпече.

СТЪПКА 5

Може да се консумира както студено, така и топло.

Хранителни Факти
Агнешка дроб сърма
Количество за порция (1000g)
Калории 1026 Калории от мазнини 549
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 61g 94%
Наситени мазнини 24g 120%
Полинаситени мазнини 7g
Мононаситени мазнини 25g
Холестерол 382mg 127%
Натрий 1476mg 62%
Калий 934mg 27%
Общо въглехидрати 42g 14%
Фибри 1g 4%
Захари 3g
Протеин 70g 140%
Витамин A 4%
Витамин C 2%
Калции 12%
Желязо 38%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button