ИНФОРМАЦИЯ
Зелеви сарми с гъби
Ако сте любители на зелеви сарми, опитайте тази рецепта. Зарадвайте вашите близки с апетитна вечеря за всеки повод. Рецептата е подходяща за основното ядене на Бъдни вечер.-
Подготовка
30 м -
Готвене
90 м -
Готово след
120 м
СЪСТАВКИ
- 1 ч.ч. ориз
- 700 гр зеле
- 1 бр лук
- олио за запръжка
- 3 бр моркова
- 300 гр гъби
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- копър на вкус
- 100 мл доматена паста
- 1 ч.л. захар
- 1 бр дафинов лист
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Залейте в тенджера 1 чаша измит ориз с 3 чаши вода. Щом водата кипне, отхлупете и варете 10 мин до полуготовност. Измийте го отново под течаща вода и го отцедете.
СТЪПКА 2
Обелете листата на средно голяма зелка (около 700 гр), слагайте ги на части в тенджерата с кипяща вода и ги варете за по няколко минути до омекване. Отцедете ги и изрежете дебелите жилки.
СТЪПКА 3
Нарежете на филийки глава лук и го запържете с малко олио до златисто. Добавете ситно нарязан морков и когато поомекне прибавете нарязани на филийки 300 гр гъби. Когато течността в тигана се изпари, прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус, ситно нарязан копър (може и сух).
СТЪПКА 4
Направете сарми от зелевите листа и плънката, които наредете в тенджера с дебело дъно. Залейте ги с около 700 мл вода и варете на умерен огън. Когато течността кипне, прибавете 100 мл доматена паста, 2 настъргани моркова, 1 ч л захар, сол и черен пипер на вкус, 1 дафинов лист.
СТЪПКА 5
Варете на тих котлон до омекване на зелето. Сервирайте сармите със соса, поръсени с морковите.