ИНФОРМАЦИЯ
Класическа рецепта за козунак
Козунакът е неизменна част от великденската трапеза. Ето как да приготвите един класически козунак за Великден или за който и да е друг повод.
-
Подготовка
40 м -
Готвене
45 м -
Готово след
85 м
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
В купа сипете пресятото брашно, солта и сухата мая, разбъркайте. Ако ползвате прясна мая, я размийте на кашица в брашно и захар и изчакайте да се активира.
СТЪПКА 2
Следват разбитите яйца, захарта, разтворена в топлото прясно мляко, повече от половината мазнина, ванилията и есенцията.
СТЪПКА 3
Започнете да месите. Като оформите тесто, топете ръце в мазнината и месете с разтягане на тестото и го тупкайте върху плота, но не със сила.
СТЪПКА 4
Разтягате, сгъвате, топите ръцете, месите и така, докато се поеме цялата мазнина, като оставяте малко за оформянето. Разтягате само в една посока. Трябва да се получи меко и еластично тесто, по него да са се появили мехурчета. Ако не са, продължете да потупвате и месите.
СТЪПКА 5
Оставете тестото да втаса в топло помещение около 60 мин), за да удвои обема си.
СТЪПКА 6
Разделете го на части, в зависимост от плетката. Оформете на топки или фитили. Ако ще е с пълнеж, разточете правоъгълници, намажете ги с мармалад, шоколад или поставете парченца локум, стафиди. Намазаните платки навийте на рула и усучете с леко изтегляне, Трябва да се плете хлабаво, а не да се притяга.
СТЪПКА 7
Оформеният козунак отново оставете да втасва. Когато е готов, намажете с жълтък, разбит с малко мляко и олио.
СТЪПКА 8
Печете до готовност – ориентировачно около 45 мин.
СТЪПКА 9
Изпеченият козунак намажете с по-гъст студен сироп от 2 части захар и 4 части вода и поръсете със захар.