Питка за Черешова задушница

ИНФОРМАЦИЯ

Питка за Черешова задушница

Черешовата задушница е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Всяка задушница е време за почит към починалите ни близки. Тази е наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Тази питка е подходяща за черешова задушница (ТУК може да видите кога се пада черешова задушница тази година).  
  • Подготовка

    25 м
  • Готвене

    35 м
  • Готово след

    60 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Питка за Черешова задушница
Питка за Черешова задушница

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Омесвам всички продукти като добавям постепенно брашно към течните съставки. Мекото тесто се оставя да втаса за 40 мин., после се разделя на кръст на 4 части по-равно.

СТЪПКА 2

От всяка се разточва кора и се маже с мазнина масло и олио.Нареждат се отгоре другите платки тесто и се навива на руло.

СТЪПКА 3

Реже се на парчета с еднаква дебелина около 3 см. Реди се в тава и се оставя да втаса пак за 20 мин. Маже се с яйцето и олиото отгоре.

СТЪПКА 4

Пече се на леко загряла фурна първо отдолу нагоре, след като се надигне достатъчно се включва и отгоре до златист цвят!

СТЪПКА 5

Като се извади от фурната се завива с кърпа, за да стане мека и с апетитна коричка!

Хранителни Факти
Питка за Черешова задушница
Количество за порция
Калории 731 Калории от мазнини 162
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 18g 28%
Наситени мазнини 6g 30%
Полинаситени мазнини 5g
Мононаситени мазнини 5g
Холестерол 113mg 38%
Натрий 1002mg 42%
Калий 263mg 8%
Общо въглехидрати 119g 40%
Фибри 4g 16%
Захари 4g
Протеин 20g 40%
Витамин A 7%
Калции 7%
Желязо 43%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button