-
Подготовка
15 м -
Готвене
20 м -
Готово след
35 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 400 гр. кисело мляко
- 1 к.л. сода бикарбонат
- 500 гр. брашно
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
В киселото мляко се сипва содата, солта, захарта и с разбъркване се прибавя брашно като за гъст кекс. Накрая се прибавят и яйцата. Бърка се добре, така че се получи гъсто кексово тесто. Ако има нужда се прибавя още брашно.
СТЪПКА 2
Тестото се оставя за 5-10 мин да почине. От тестото се загребва и се изсипва в предварително загрят тефлонов тиган на котлона, предварително подмазан с няколко капки олио.
СТЪПКА 3
В тигана тестото не се разстила като за палачинки, а само леко се изравнява с лъжица. След като се изпече от едната страна, обръща се и от другата. Стават като дебели палачинки.
СТЪПКА 4
Готовите колаци се намазват с масло. Сервират се с мармалад или мед.
Хранителни Факти
Родопски колаци
Количество за порция
Калории 439
Калории от мазнини 36
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 4g
6%
Наситени мазнини 1g
5%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 1g
Холестерол 79mg
26%
Натрий 1010mg
42%
Калий 313mg
9%
Общо въглехидрати 83g
28%
Фибри 3g
12%
Захари 7g
Протеин 17g
34%
Витамин A
2%
Витамин C
1%
Калции
15%
Желязо
27%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.