Внимавайте с лекарствата когато сядате зад волана

Шофирането след прием на лекарства - опасно ли е?

Ефекта от лекарствата върху шофирането

Някои лекарства имат странични ефекти, които крият рискове, ако шофирате и приемете хапчетата преди и по време на път. Затова четете внимателно листовката на медикаментите.

Сред възможните нежелателни ефекти са нарушена координация на движенията, вялост, сънливост, потисната нервна система. Те са характерни най-вече за психотропните, обезболяващите и антихипертензивните (за лечение на високо кръвно налягане) хапчета.

Внимавайте с лекарствата когато сядате зад волана
Внимавайте с лекарствата когато сядате зад волана

При нервно напрежение и възбуда най-често се прибягва до употребата на успокояващи средства (лексотан, атаракс, деанксит). Те предизвикват сънливост и забавят рефлексите. В случаите, когато шофьорът страда от главоболие, зъбобол или невралгична болка, за предпочитане е да се вземе някое от най-баналните хапчета, като аспирин, панадол (парацетамол) или нурофен. Те са сравнително безопасни и не повлияват на психомоторната сфера.

Ако се налага да приемате лекарство за високо кръвно налягане, трябва да имате предвид, че този вид медикаменти е допустимо да се пият два часа преди сядане зад волана. В противен случай по време на пътуването кръвното може рязко да се понижи.

Някои противозачатъчни средства действат подобно на психостимулантите , като повлияват на реакциите: вниманието се изостря, но се съсредоточава само върху централната част на зрителното поле, докато периферното зрение е силно размазано. Освен това самочувствието и увереността се повишават, което води до по-агресивен стил на шофиране.

Важно е да се знае, че шофирането е забранено след поставяне на местна упойка, колкото и краткотрайно да действа (при зъболечение или лека хирургическа интервенция).

Ако карате кола, винаги се съветвайте с лекар за въздействието на предписаното ви лекарство върху способността за шофиране.

Вижте още и ⤵️
Как да се погрижим за колата си през зимата

Back to top button