Как да тестваме употребяван автомобил

Какво трябва да знаем при покупката на стар автомобил

Няма как да тествате качествата на автомобил, втора употреба, за да сте сигурни, че покупката си заслужава?

Ето кои са основните неща, за които трябва внимателно да следите по време на първия тест драйв с харесания от вас употребяван автомобил.

Как да тестваме употребяван автомобил
Как да тестваме употребяван автомобил

Проверете окачването

Обърнете внимание има ли вибрации, тропане и необичайни шумове. Те могат да са свързани с амортизирани елементи по окачването или двигателя.

Слушайте работата на двигателя

Понякога продавача включва силно радиото за да заглуши подозрителни шумове. Покарайте на изключено радио и послушайте работата на двигателя. В идеалния случай той трябва да работи равномерно без силни шумове и вибрации.

Стартира ли добре двигателят?

Трудният старт на двигателя може да се дължи на проблеми с акумулатора или алтернатора.

Старт на студен и загрял двигател

Преди да завъртите ключа, проверете дали продавача предварително е загрял двигателя. По възможност е добре да тествате запалването първо на студен двигател, след което да покарате колата докато загрее, и да тествате отново как стартира двигателят.

Наблюдавайте датчика за температурата на двигателя

Ако температурата се вдига бързо до средата и остава там или пък видите признаци на прегряване, това може да е признак за развален термостат или за по-сериозни проблеми.

Проверете съединителя

Смяната на съединител е скъпо струващ ремонт, така че внимателно следете за признаци за проблеми с него. Ако имате възможност, тествайте да ускорите колата при изкачване на наклон при ниски обороти на висока предавка. Ако усетите прихлъзване или тласъци, имате повод за съмнение.

Също пробвайте бързо да ускорите колата на равен път. Ако усещането не е плавно, а на тласъци или с вибрации, също бъдете внимателни и проверете в сервиз, какъв е проблемът.

Проверете скоростната кутия

Всички предавки трябва да се превключват леко и без особено затруднение. Не трябва да има стържещи или други подозрителни звуци при превключване на предавките. Скоростният лост трябва да се самоцентрира след освобождаването му от скорост. Ако автомобилът е с автоматична скоростна кутия, уверете се, че смяната на предавките става гладко и в съответствие с пътната скорост и натоварването на двигателя.

Проверете кормилното управление

Воланът трябва да се върти леко и без подозрителни шумове. При движение направо, колата не бива да се отклонява, когато пуснете волана за кратко.

Тествайте спирачките

Спира ли колата добре, без залитане в някоя посока и силен шум? Проверете и ръчната спирачка.

Харесва ли ви шофирането с тази кола?

И в крайна сметка преценете добре – харесва ли ви колата? Отговаря ли на вашите желания, като визия, движение и комфорт? Ако повечето неща са и наред, но нямате усещането, че върви както очаквате или и липсва комфорта, който бихте желали, то може би тази кола не е вашия правилен избор.

Вижте и:⤵️
Автомобили в сънищата
Нумерология по номера на автомобила
Как да се погрижим за колата си през зимата

Back to top button