Австрийски Понички

ИНФОРМАЦИЯ

Австрийски Понички

Тези австрийски понички ще ви накарат да си оближете пръстите. Можете да им добавите пълнеж по желание. Те са страхотен десерт за Коледната трапеза.
  • Подготовка

    60 м
  • Готвене

    40 м
  • Готово след

    100 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Австрийски Понички
Австрийски Понички

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Разтваряте маята в млякото. Добавяте брашното и разбърквате добре. Покривате сместа и я оставяте за 1 час на топло. Когато сместа удвои обема си, разбиваме с мискер жълтъците и цялото яйце със захарта.

СТЪПКА 2

Добавяте втасалото тесто, уискито, ванилията и евентуално лимоновите корички.

СТЪПКА 3

Добавете останалото тесто, прибавайки го на порции. Размесването с миксера трябва да е на първа степен. Добавяте и мекото масло. Бъркате с миксера за около 4-5 мин.

СТЪПКА 4

Поставяте сместа в купа, покривате със среч фолио или кърпа. Оставяте на топло място за около 1 час, за да втаса. Втасалото тесто разделяте на топчета с теглото около 50 гр. Всяко парче оформято на хубава топка с въртеливо движение върху плот, докато стане гладко.

СТЪПКА 5

Поставяте парчетата върху тава, покрита с хартия за печене, на разтояние едно от друго (поне на 7-8 см). Покривате топчетата с кърпа и оставяте да втасат на топло до удвояване на обема им.

СТЪПКА 6

Сега идва най-важния момент, пърженето. Трябва да се пържи на маслена баня, но температурата на олиото не трябва да е високо.

СТЪПКА 7

Първо загрейте добре в тенджера олиото. После изключете котлонта и го оставете така около 5-10 мин. Включете контлона на 3 - 4 степен. Вземете една поничка, като внимателно я отлепвате от хартията. Поничките са много нежни, за това внимавайте да не ги сплескате.

СТЪПКА 8

Поставете поничката в олиото, като е много важно да е откъм страната, която е била покрита с кърпа, а не с долната страна, която отлепваме от хартията за печене. Поставяте капака на тенджерата и пържите около 2-3 мин.

СТЪПКА 9

С първата поничка проверяваме каква е температурата на олиото. Обърнете я и изпържете от другата страна, отново за около 2-3- мин под капак. Ако много покафенее едната страна на поничката, това означава, че трябва да се охлади, преди да пристъпите към другите. Трябва загарът да е леко кафяв.

СТЪПКА 10

След като сме се ориентирали за топлината на олиото с първата поничка, пържим останалите, но не прекалявайте с количеството им в тенджерата.

СТЪПКА 11

Готовите понички се изваждат и се поставят върху хартия за печене. Когато, поничките изстинат, можете да ги напълните с каквото решите, например сладкарска сметана. Поръсете отгоре с пудра захар и сервирайте!

Хранителни Факти
Австрийски Понички
Количество за порция
Калории 463 Калории от мазнини 144
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 16g 25%
Наситени мазнини 9g 45%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 5g
Холестерол 205mg 68%
Натрий 187mg 8%
Калий 249mg 7%
Общо въглехидрати 62g 21%
Фибри 4g 16%
Захари 9g
Протеин 12g 24%
Витамин A 11%
Витамин C 11%
Калции 6%
Желязо 25%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button