Зелеви сарми с гъби

ИНФОРМАЦИЯ

Зелеви сарми с гъби

Ако сте любители на зелеви сарми, опитайте тази рецепта. Зарадвайте вашите близки с апетитна вечеря за всеки повод. Рецептата е подходяща за основното ядене на Бъдни вечер.
  • Подготовка

    30 м
  • Готвене

    90 м
  • Готово след

    120 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Зелеви сарми с гъби
Зелеви сарми с гъби

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Залейте в тенджера 1 чаша измит ориз с 3 чаши вода. Щом водата кипне, отхлупете и варете 10 мин до полуготовност. Измийте го отново под течаща вода и го отцедете.

СТЪПКА 2

Обелете листата на средно голяма зелка (около 700 гр), слагайте ги на части в тенджерата с кипяща вода и ги варете за по няколко минути до омекване. Отцедете ги и изрежете дебелите жилки.

СТЪПКА 3

Нарежете на филийки глава лук и го запържете с малко олио до златисто. Добавете ситно нарязан морков и когато поомекне прибавете нарязани на филийки 300 гр гъби. Когато течността в тигана се изпари, прибавете ориза, сол и черен пипер на вкус, ситно нарязан копър (може и сух).

СТЪПКА 4

Направете сарми от зелевите листа и плънката, които наредете в тенджера с дебело дъно. Залейте ги с около 700 мл вода и варете на умерен огън. Когато течността кипне, прибавете 100 мл доматена паста, 2 настъргани моркова, 1 ч л захар, сол и черен пипер на вкус, 1 дафинов лист.

СТЪПКА 5

Варете на тих котлон до омекване на зелето. Сервирайте сармите със соса, поръсени с морковите.

Хранителни Факти
Зелеви сарми с гъби
Количество за порция
Калории 133 Калории от мазнини 9
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 1g 2%
Наситени мазнини 0.2g 1%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 0.3g
Натрий 209mg 9%
Калий 757mg 22%
Общо въглехидрати 28g 9%
Фибри 5g 20%
Захари 10g
Протеин 5g 10%
Витамин A 126%
Витамин C 74%
Калции 8%
Желязо 12%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button