Козунаци плетени

ИНФОРМАЦИЯ

Козуначени плитки за Великден

Как може да направите лесно козуначени плиткии за Великден? Сега ще ви покажем
  • Подготовка

    40 м
  • Готвене

    130 м
  • Готово след

    170 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции
Козунаци плетени
Козунаци плетени

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Прясната мая се разтваря в малко прясно мляко, 2 ч.л. брашно и 1 ч.л. захар, да стане каша. Ако е суха мая, може да се сложи направо в брашното.

СТЪПКА 2

Смесват се сухите продукти и в направеното в средата кладенче се изсипват течните /без мазнината/ и се разбъркват добре. После се меси с ръце, като по малко се прибавя от мазнината докато я поеме всичката.Трябва да се получи меко ,еластично тесто.

СТЪПКА 3

При нужда се добавя още брашно. При месенето се издърпва с намаслени ръце тестото от единия край и се захлупва върху другия. Това се прави 10-15 пъти, докато се получат мехурчета по тестото.

СТЪПКА 4

Оформянето е по желание. Разделяя се тестото на части според тавите , в които ще се пече козунакът. /От тази доза могат да се получат един голями един малък козунак./ Всяка част се дели на 4 топчета.

СТЪПКА 5

О тях се правят фитили, които се разтеглят с ръце, наръсват се с пълнежа /по избор/, завива се на руло и се усуква. После усуканият фитил се прегъва на две и отново се усуква и така с всичките 4 фитила. Накрая се усукват два по два, да останат само 2 фитила, които поставени на кръст се оплитат. По същия начин се приготвя и малкия козунак. Слагат се в намаслени кексови форми

СТЪПКА 6

Слагат се във фурната, покрити с кърпа, като температурата е настроена на 50 градуса за 55 мин.Ако тестото не е напълнило формите за това време, се оставя още няколко минути, докато хубаво втаса.

СТЪПКА 7

Втасването може да продължи и до 2ч. просто трябва да утрои обема си и чак тогава е готово. Козунаците се мажат с жълтъка, който е разбит с малко олио и щипка захар. После се поръсва с мокра захар /няколко капки вода се слага в обикновена захар хубаво да се намокри и с пръсти се ръси на козунака/. Фурната се увеличава на 180 градуса и се пече до готовност.

Хранителни Факти
Козунаци плетени
Количество за порция
Калории 1476 Калории от мазнини 405
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 45g 69%
Наситени мазнини 17g 85%
Полинаситени мазнини 6g
Мононаситени мазнини 19g
Холестерол 179mg 60%
Натрий 83mg 3%
Калий 800mg 23%
Общо въглехидрати 231g 77%
Фибри 10g 40%
Захари 70g
Протеин 35g 70%
Витамин A 4%
Витамин C 7%
Калции 13%
Желязо 76%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button