ИНФОРМАЦИЯ
Печено зеле на шайби
За любители на зелето! Опитайте това превъзходно печено зеле на шайби. Ястието е подходящо за всеки повод и най-вече по време на пости.
-
Подготовка
10 м -
Готвене
40 м -
Готово след
50 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 1 бр зелка голяма и по-плътна
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л ким
- куркума на вкус / по желание
- чили на вкус / по желание
- зехтин за поръсване
- лимонов сок
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Включете фурната на 200 градуса.
СТЪПКА 2
Вземете средно голяма по-плътна зелка, измийте я и я нарежете с голям и остър нож на шайби, с дебелина около 1,5 см.
СТЪПКА 3
Наредете ги в покрита с хартия за печене тавичка, като подмажете хартията с растително мазнина.
СТЪПКА 4
Смесете сол, черен пипер, 1/2 ч л ким, може малко куркума и чили. Поръсете със тази смес зелевите кръгове от двете страни, като внимавате да не ги пресолите. Отгоре ги поръсете и със зехтин.
СТЪПКА 5
Печете в сгорещена фурна около 35 - 40 мин, до златист загар и омекване на зелето.
СТЪПКА 6
Поръсете с лимонов сок и поднесете зелевите шайби като основно ястие с чеснов сметанов сос или като гарнитура.
Хранителни Факти
Печено зеле на шайби
Количество за порция
Калории 144
Калории от мазнини 27
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 3g
5%
Наситени мазнини 0.4g
2%
Полинаситени мазнини 1g
Мононаситени мазнини 2g
Натрий 90mg
4%
Калий 1238mg
35%
Общо въглехидрати 28g
9%
Фибри 12g
48%
Захари 18g
Протеин 7g
14%
Витамин A
5%
Витамин C
180%
Калции
20%
Желязо
16%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.