Рангелово блюдо (рангелов хляб)

ИНФОРМАЦИЯ

Рангелово блюдо (рангелов хляб) за Архангеловден

На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо или Боговица, която много напомня на питите, които се приготвят за помен на починалите. Обредният хляб се приготвя в чест на свети Архангел Михаил, който православната църква почита на 8 ноември. Вярва се, че ако светецът бъде почетен с традиционна трапеза, човек ще си осигури по-лека смърт, тъй като Архангел Михаил е сочен като покровител на мъртвите.
  • Подготовка

    60 м
  • Готвене

    60 м
  • Готово след

    120 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
порции

СЪСТАВКИ

Рангелово блюдо (рангелов хляб)
Рангелово блюдо (рангелов хляб)

ИНСТРУКЦИИ

СТЪПКА 1

Маята натрошаваме и заливаме с 1 ч.ч хладка вода - оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.

СТЪПКА 2

В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото се разтапя.

СТЪПКА 3

В купата с брашното правим кладенче (дупка в средата), в което изсипваме маята и яйцата - разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло.

СТЪПКА 4

Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно - тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото.

СТЪПКА 5

Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг "за да не опустее къщата".

СТЪПКА 6

Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко "да обиколи нивата".

Хранителни Факти
Рангелово блюдо (рангелов хляб)
Количество за порция
Калории 1186 Калории от мазнини 252
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 28g 43%
Наситени мазнини 15g 75%
Полинаситени мазнини 2g
Мононаситени мазнини 7g
Холестерол 255mg 85%
Натрий 1043mg 43%
Калий 463mg 13%
Общо въглехидрати 195g 65%
Фибри 8g 32%
Захари 3g
Протеин 35g 70%
Витамин A 17%
Витамин C 0.1%
Калции 10%
Желязо 74%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.
Back to top button