Светла Събота

На Светла събота не се пере и шие

Светла Събота

Шестият ден от Светлата седмица след Великден се нарича Светла Събота. На този ден се почита Св. Йоан Кръстител. Той известен и като Св. Йоан Предтеча, е братовчед и предшественик на Иисус Христос.

Според Евангелието именно Йоан предсказва идването на месията (на Христа). Това обяснява и почитта, която му се отдава в Светлата седмица след Великден.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

Свързани статии

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.

През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Св. Йоан Кръстител - Светла Събота
Св. Йоан Кръстител – Светла Събота

Светлата седмица завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Иисус не повярвал на Христовото възкресение.

В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Светли Понеделник
Светли вторник
Светла сряда
Светли четвъртък
Светли петък
Томина неделя
Томина Неделя – традиции и обичаи

Back to top button