Цветница 2024, Връбница

Цветница е подвижен празник, който празнуваме 1 седмица преди Великден - имен ден

Цветница, Връбница – 2024, един от най-големите празници

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.

Дата на която се празнува имения ден

Цветница 2024, Връбница е подвижен. Oтбелязваме го на 13 април 2025г., (неделя).

Свързани статии

🌹 Ето и кратко видео с информация за именния ден, Цветница ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Цветница е празник, който се празнува от всички, въпреки че в различните краища на България обичаите се различават до някаква степен. Навсякъде обаче на огромна почит е върбата, която според вярванията е пазителка от уроки.

Върбовата клонка се смята и за символ на женското начало, а според старите хора, вързана на кръста, тя носи здраве и много успехи. Всичко окичено с върбови клонки на този ден ще бъде здраво и благословено през цялата година.

Именно затова често виждаме по снимки и картини на известни художници жътварки с венчета от върбови клонки на главите. С върбови клонки са окичвали и животните, а със свежи върбови листенца са захранвали малките пиленца за да не боледуват.

На Цветница 2024, Връбница празнуват имената (именници)

АГЛИКА, БОЖУР, БОЖУРА, ВИОЛА, ВИОЛЕТА, ВИОЛИНА, ВЪРБА, ВЪРБАН, ВЪРБАНА, ВЪРБИНА, ВЪРБИНКА, ГЕРГИНА, ГРОЗДАН, ГРОЗДА, ГРОЗДАНА, ГРОЗДАНКА, ДАЛИЯ, ДАФИН, ДАФИНА, ДАФИНКА, ДАФНА, ДАФНЕ, ДЕЛЬО, ДЕЛЯН, ДЕЛЯНА, ДЕТЕЛИН, ДЕТЕЛИНА, ЖАСМИН, ЖАСМИНА, ЗДРАВКА, ЗДРАВКО, ЗЮМБЮЛ, ЗЮМБЮЛА, ИВА, ИВАНА, ИВАНКА, ИГЛИКА, КАЛИН, КАЛИНА, КАЛИЯ, КАМЕЛИЯ, КАРАМФИЛ, КАРАМФИЛ(А), КАРАМФИЛА, КАРАМФИЛКА, КИТКА, ЛАТИН, ЛАТИНА, ЛАТИНКА, ЛИАНА, ЛИЛИЯ, ЛИЛИ, ЛИЛЯН, ЛИЛЯНА, ЛИЛА, ЛОЗА, ЛОЗАН, ЛОЗО, ЛОЗИНА, ЛОЗАНА, ЛОЗЕН, ЛОЗЕНА, ЛОЗКА, ЛЮЛИН, МАЛИН, МАЛИНА, МАЛИНКА, МАЛИНКО, МАРГА, МАРГАРИТ, МАРГАРИТА, МАРГЕРИТА, НЕВА, НЕВЕН, НЕВЕНА, НЕВЯНА, РАЛИЦА, РЕНЕТА, РЕНИ, РОЗА, РОЗАЛИНА, РОЗАЛИЯ, РОЗЕН, РОЗИНА, РОЗИЦА, РОЗМАРИ, РУЖА, ТЕМЕНУГА, ТЕМЕНУЖКА, ТРЕНДАФИЛ, ТРЕНДАФИЛА, ТРЕНДАФИЛКА, ТРЪНКА, ТРЪНКО, ТРЪНО, ЦВЕТА, ЦВЕТАН, ЦВЕТИ, ЦВЕТАЛИНА, ЦВЕТАНА, ЦВЕТАНКА, ЦВЕТЕ, ЦВЕТЕЛИН, ЦВЕТЕЛИНА, ЦВЕТИАНА, ЦВЕТИЛ, ЦВЕТИН, ЦВЕТИНА, ЦВЕТИЯНА, ЦВЕТКА, ЦВЕТКО, ЦВЕТОЗАР, ЦВЕТОЗАРА, ЦВЕТОМИЛА, ЦВЕТОМИР, ЦВЕТОМИРА, ЦВЕТОСЛАВ, ЦВЕТОСЛАВА, ЦВЯТА, ЦВЯТКО, ЦВЯТО, ЦВЯТКА, ЦЕНЬО, ЦЕНЮ, ЯБЛЕН, ЯБЛЕНА, ЯБЛЕНКА, ЯБЪЛКА, ЯВОР, ЯВОРА, ЯВОРИНА, ЯГОДА, ЯГОДИНА, ЯГОДИНКА, ЯСЕН, ЯСМИН, ЯСМИНА, ЯСНА, БИЛЯН, БИЛЯНА, Билян, Биляна, Билка, Билко, Билина, Билчо, РОСА, Роса, Росан, РОСЕН, Росен, Росена, РОСИНА, РОСИЦА, Росица

Цветница, Връбница
Цветница, Връбница

Всичко за Цветница 2024

Традицията го свързва с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на магаренце и е приветстван от хората с „Осанна”, задето е възкресил Лазар предния ден – в събота. Тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот.

💐 Видео с информация за празника, вижте тук ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – сякаш отново посрещат своя Спасител. Свещеници осветяват клонките и цветята, донесени от вярващите. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Обикновено от тях се увиват венци, които се окачват над прага на къщата или над домашния олтар.

В този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. На този празник с кумиченето на лазарките завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено.

В някои райони на България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница умрелите излизат от гробовете си и очакват роднините им да им донесат нещо. Рано сутрин жените отиват на гробища с върбови клонки, царевични стъбла, кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите близки.

След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата (царевичните стъбла) запалват огън.

Народът нарича празника Цветница или Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден.

Цветница е празникът на цветята и цъфтежа.

Цветница - имен ден
Цветница – имен ден

Пожелания за Цветница

На този хубав празник Цветница, сякаш света ни посреща с повече светлина и пъстроцветни картини. Нека твоя имен ден е повече от невероятен, много весел и изпълнен с положителни емоции.


На този хубав ден ти пожелавам да си като цвете – свежа, събуждаща усмивка и вдъхновяваща като муза. Остани все такава хубава жена, която заслужава много, много цветя и нека прекрасното ти име ти носи само късмет и радост.
Честита Цветница!


Нека така както природата се събужда напролет, в теб се събуди нова енергия, нови идеи и хъс да постигаш това, към което си се устремил.
Честита Цветница и имен ден!

👉 Вижте пълната колекция Пожелания за Цветница

Трапезата на Цветница

Цветница е вторият ден от Големия пост на който е позволено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница, постът е много строг и свършва на Великден.

Освен рибата, всички други ястия на трапезата трябва да са постни – салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки, маслини и салата от картофи. Също така може да приготвите зелена салата или ястие от коприва. За десерт може да сервирате кадаиф. Като цяло, храната е хубаво да не е мазна, защото все пак още са пости.

👉 Вижте какво още е необходимо за Трапезата на Цветница

Обичаи за Цветница 2024

На Цветница в църковните храмове се отслужват богослужения, които започват още във вечерта на Лазаровден.

През деня вярващите берат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Божият син, откъдето идва и едно от другите имена на празника – Връбница. Те се освещават заедно с пролетните цветя с помощта на специални молитви.

Кумичене на Връбница

На Цветница следобед, а в някои райони – след приключване следобеда на Лазаровден, възрастни жени отвеждат лазарките на реката за да си изберат кумичка или кума.

Всяко момиче свива венец от върба, наричан търкалце или колелце. После пускат венците едновременно в реката и пеят специална песен:

Лаленце се люлее сред зелени ливади,
не е било лаленце, ами е било детенце.
Майка му го будеше:
Стани, стани, детенце,
за да видиш лазарки!“

Момата, чието венче отплува най-далеч, става кума/кумичка. Момичетата я понасят на ръце и с песни към селото.

До Великден те не разговарят с нея ако я срещнат и не й минават пътя – т.е. говеят й. На Втория ден от Великден те й отиват на гости, „за да ги опрости“ и тогава за първи път й проговарят. Носят й в дар специален обреден хляб кукла, в средата на който има червено яйце. Майката на кумата/кумичката приготвя трапеза за лазарките и те престават да говеят пред нея.

В Софийско кума се избира, като лазарките теглят чоп. В някои села поставят върху дървена бухалка за пране на дрехи толкова залци, колкото са лазарките и ги пускат по течението – момата, чийто залък стигне най-далеч, става кума. След това всички отиват в дома й, като по пътя кумата шета (играе), а останалите пеят:

Напред, напред, кумице, Лазаре!“

В дома на кумата разделят получените при лазаруването дарове, след което сядат на обща трапеза. В района на Добруджа кумиченето се изпълнява не за да се избере кума на лазарките, а за да се види коя мома ще се омъжи първа, респективно втора и т.н. до края на годината според това чий венец отплува най-далеч.

👉Вижте всички Обичаи за Цветница

Вътрешни препратки

Именни дни през месеца
Именни дни през януари
Празници през месеца
Значение на имета
Всички именни дни през годината

Външни препратки

Wikipedia
Съновникът

Още за Цветница

Обичаи за Цветница
Поверия за Цветница
Пожелания за Цветница
Трапезата на Цветница
Букет на масата за Цветница

Не пропускайте да видите и ⤵️
Великден
Лазаровден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже

Back to top button