Нитратите причиняват стрес

Как да почистваме зеленчуците и плодовете

Вредата от нитратите са отдавна известни на медицината, но за жалост няма как да се предпазим напълно от тях, тъй като дори зеленчуците да не са отгледани с вредни торове, химикалите се натрупват по естествен път в тях.

Ако върху зеленчуците има жълтеникави участъци, това значи, че съдържат много нитрати.

*Киснете зеленчуците, за да не се отровите

Нитратите причиняват стрес
Нитратите причиняват стрес

По външния вид трудно би могло да се определи доколко плодовете и зеленчуците са натъпкани с нитрати. Тези зеленчуци , които съдержат повече химикали, може да имат леко неестествен вкус. Затова ги опитвайте. Ако вкусът ви смущава, не купувайте повече от тях.

Колкото по-малка доза е попаднала в организма, толкова по-леко протича отравянето. При интоксикация с нитрати симптоми се появяват само когато количеството „изсмукан” хемоглобин е значително. Затова потърсете лекарска помощ. Първите признаци на отравяне се откриват в нервната система. Човек е по-силно стресиран, неспокоен и страда от безсъние. Освен това може да има промяна на цвета на лигавицата и кожата, болки в корема и диария.

Добре е да промиете стомаха – може и с обикновена вода, може с много лек разтвор на калиев перманганат. След това се изпива един сладък чай, 2-3 таблетки витамин С и активен въглен. Ако симптомите продължават, търсете лекарска помощ.

За да ограничите натравянето пък, придибийте навика да киснете зеленчуците във вода поне 30 минути преди консумациятя им.

Back to top button