Обичаи и традиционната трапеза за Тодоровден
Обичаите и трапезата за Тодоровден - Конски Великден
Тодоровден – обичаи и трапеза
В съботата след Сирни заговезни се чествува Тодоровден – празник, посветен на здравето на конете и затова наричан още Конски Великден.
ДОРА, ДОРИАН, ДОРИАНА, ДОРИЕТА, ДОРИНЕЛА, ТЕО, ТЕОДОР, ТЕОДОР(А), ТЕОДОРА, ТОДОР, ТОДОРА, ТОДОРА,ТОДОРКА, ТОДОРКА, ТодорНа Тодоровден (Конски Великден) празнуват имената (именници)
Дата на именния ден
Обичаи и традиционната трапеза за Тодоровден отбелязваме на 03 март 2025г., (понеделник).
Култът към св. Тодор като покровител на конете е широко разпространен в българските земи и в иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. Всички обичаи на този ден се изпълняват за здравето на конете, но и на хората.
Рано сутринта в деня на празника жените приготвят специални обредни хлябове във формата на подкова или конче, от които раздават на съседите и поставят в храната на животните.

Майките къпят децата си за здраве и мият косите си, като поставят във водата слама от яслите на конете, за да бъдат косите им здрави и лъскави като конска грива.
Основен обичай на празника е надбягването с коне, наричано кушия или домле. То се прави, защото съществува вярването, че св. Тодор яхвал коня си, обличал девет кожуха и на този ден отивал при Бога, за да измоли от него лятото.
Отивайки при Бога, той слизал от коня, забождал копието си в земята и от нея започвала да излиза пара – идвало лятото.
В надбягването, което е чест и гордост за всеки стопанин, участвували мъже и ергени. Конете били добре сресани, окичени със синци и нахранени. По вида на коня си личал добрият стопанин, а този, чийто кон спечели надбягването, обикаля всички домове да честити празника, а на коня дават да пие вода или вино, запойват го. Стопанинът се награждава с риза или с кърпа, а конят с нова юзда.
ТРАДИЦИОННА ХРАНА ЗА ПРАЗНИКА

Пита с мая
Пита с мая
Вечеря, Обяд
- 8
- 01:45 ч.
- 460 кал.
Вкусна, пухкава пита с мая за всеки повод!
Продукти: брашно, мая, прясно мляко, вода, сол
Супа леща
Супа леща
Вечеря, Обяд
- 4
- 00:55 ч.
- 260 кал.
Опитайте тази апетитна супа леща!
Продукти: леща, праз лук, скилидки чесън, чубрица, оцет, сол
Чорба от гъби
Чорба от гъби
Вечеря, Обяд
- 2
- 00:40 ч.
- 352 кал.
Опитайте тази превъзходна чорба от гъби!
Продукти: сушени гъби, масло, сол, брашно
Не пропускайте да видите и ⤵️
Тодоровден – поверия и суеверия
💌 Пожелания за Тодоровден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже



