Свещен енергиен триъгълник прави чудеса в Родопите

Едно от най-силно енергийните места в България

Чудеса се случват в Родопите

В красива местност в Средните Родопи е разположено едно от най-силно енергийните места в България, на която се случват чудеса. Тук се извисяват 3 върха, които образуват свещен енергиен триъгълник – Кръстова гора – Караджов камък – Белинташ. Тук се намира манастирът “Света Троица“ и храмът “Покров на Света Богородица“. На картата на България мястото е отбелязано като Кръстов връх.

Кръстова гора
Кръстова гора

Знае се, че местността около Кръстова гора се крият неразгадани тайни и се случват необясними неща. Местните смятат, че там се намира една от точките на света, където “Господ слиза при земните хора“.

Според легендите кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, е скрит е дебрите на Средните Родопи. До 17 век разпятието е било пазено именно в манастира “Света Троица“. Тогава обаче турците разрушават манастира до основи и помохамеданчват населението в областта. Но трима черноризци монаси успяват да скрият реликвата в една пещера наблизо. Вярва се, че тази реликва прави Кръстова гора вълшебна, защото в недрата си крие Христовата сила.

Свързани статии

През 1933 г по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил изключително религиозен. Една вечер той имал видение: Бог му разкрил, че в миналото на хълма е имало красив храм, където се съхранявал Христовия кръст, и сега той трябва да постави на върха нов кръст. Човекът разказал на цар Борис Трети за своя сън и през 1936 г, с подкрепата на цар Борис Трети, на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен голям метален кръст, който станал най-изконния символ на местността.

По време на освещаването му на кръста от свещеника Петър Василев Кошелев върху менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче и отлетяло към западното възвишение на врън Кръстов. Хората последвали гълъба и така открили мястото на старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала. 

Свещен енергиен триъгълни прави чудеса в Родопите - кръст
Свещен енергиен триъгълни прави чудеса в Родопите – кръст

След разчистването на натрупаните камъни от това място бликнала вода. Това е точно аязмото в близост до църквата, което се нарича “Гълъбичката“ и от което хиляди вярващи в чудодейната му лечебна сила си наливат вода с надежда за изцеление.

Друго предание гласи, че отиването до Кръстова гора не бива да бъде планирано, а то ще се случи, когато Господ реши това. През 1995 г трима братя помаци от село Белица разрезали на три части кръста, тежащ 66 кг и го откраднали. Съвсем скоро след това двама от крадците починали внезапно, а третият брат се уплашил и захвърлил останките от кръста в дерето близо до манастира. Тогава като по чудо ги намерил един местен овчар и кръстът бил възстановен.

Поклонниците вярват, че този кръст има лечебна сила, затова не случайно, че пред него винаги се извива дълга опашка от хора. Към кръста се стига по пътека, оградена от общо 12 параклиса. Те носят имената на 12 апостоли. Когато времето е лошо, а също и през нощта, в тях се подслоняват много вярващи. Жените, които искат да забременеят, преспиват една нощ в някой от параклисите или на друго място на хълма.

Храмът “Покров на Света Богородица“ е единственият в България, където вярващите могат да присъстват на нощна литургия. Тя започва в 0,00 часа и приключва около 2,00 часа в полунощ. Казват, че енергията на святото място е най-силна на Кръстовден – 13 срещу 14 септември всяка година.

Чудодейният дъб на Кръстова гора също е едно невероятните места там, който се посещава за здраве и изцеление. Той се намира до лечебното аязмо, от което вярващите си наливат и пият вода. Клоните на дъба са сплетени по интересен начин – образуват кръгъл отвор, като се вярва, че през него могат да минат единствено праведните. В дънера на дървото пък има множество малки хралупи. Вярващите пъхат вътре ръцете си, за да се заредят със сила и да получат помощ от вълшебното място. 

Вижте още и ⤵️
Лечебен извор до село Джулюница
Молитва към Богородица
Успение на Пресвета Богородица

Back to top button