ИНФОРМАЦИЯ
Кеджъри – оризово ястие с риба
Кеджъри е английската версия на вкусно, индийско ястие с ориз и зеленчуци. Това ястие е невероятно вкусно! Опитайте го и вие!-
Подготовка
15 м -
Готвене
35 м -
Готово след
50 м
СЪСТАВКИ
- 1/2 ч.ч. ориз дългозърнест (използва се такъв защото не се разварява)
- 1 бр. червена чушка пиперка
- 1 бр. зелена чушка пиперка
- 1 ч.ч. грах замразен
- 1 бр. глава лук малка (за предпочитане червен – с по-нежен вкус е но спокойно може да използвате и обикновен)
- 1 ч.л. къри на прах ако желаете може да я замените с чаена лъжичка куркума
- 120 мл. слънчогледово олио
- 300 гр. филе от бяла риба
- 3 бр. сварени яйца може и повече - по ваш избор
- черен пипер две щипки
- сол на вкус
- магданоз на вкус
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Измийте рибата и я сварете в подсолена вода. След като водата заври не и трябва много. За пет, шест минути е готова. След това отцедете водата и накъсайте рибата на едри парчета.
СТЪПКА 2
Сварете ориза в леко подсолена вода. Трябва да стане мек, а не алденте. След това го отцедете. Може да го приготвите от предния ден.
СТЪПКА 3
Измийте чушките. Отстранете дръжките и семената и ги нарежете на малки парченца. За Кеджъри не е нужно да са еднакви. Това е домашно ястие. Нарежете главичката лук на ситно.
СТЪПКА 4
Загрейте олиото в дълбок тиган. Изсипете нарязания лук и го запържете за около 2 минути. След това прибавете нарязаните чушки (пиперки) и замразения грах. Пържете още около пет минути.
СТЪПКА 5
След това прибавете сварения ориз, черния пипер и кърито. Пържете още около две, три минути.
СТЪПКА 6
Свалете ястието от котлона и добавете рибата. Внимателно разбъркайте. Желателно е рибата да остане на парченца.
СТЪПКА 7
Поръсете със ситно нарязан магданоз. Гарнирайте ястието със сварените яйца, нарязани на половинки и вашето Кеджъри е готово.