ИНФОРМАЦИЯ
Козунака на конци на баба
Страхотен козунак на конци като на баба за Великден-
Подготовка
140 м -
Готвене
60 м -
Готово след
200 м
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Най-напред маята се разтваря в топлото мляко с 1 с.л. захар и 6 с.л. брашно. Оставя се да втаса за 10-15 минути на топло.
СТЪПКА 2
В дълбока купа, се пресява по-голямата част отбрашното, прави се в средата кладенче и се добавят 6-те яйца, останалата захар, сол, ванилия и вече втасалата мая. Разтопява се маслото. Замесва се меко, гладко и еластично тесто, като при самото месене се усвоява половината масло /топят се ръцете в маслото и се меси/. Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя да втаса 1 час.
СТЪПКА 3
Следва второ месене – по същия начин, като се използва останалото масло. Отново се оставя на топло да втаса, покрито с кърпа за 1-2 часа. Или самото тесто трябва да увеличи двойно обема си.
СТЪПКА 4
Намазват се формите или тавите с масло в които ще се пекат козунаците.От тази доза се правят 2 средни козунака.
СТЪПКА 5
Разделяме тестото на две еднакви парчета. Всяко едно от тях се разделя на три еднакви парчета.
СТЪПКА 6
Всяко едно парче с помоща на ръцете се разтегля на масур и след това с длани се притиска, за да се сплеска. Отгоре се нареждат стафиди, локум и т.н....по желание. Слепват се двата края. Така се процедира и с останалите две парчета. След като и трите фитила са готови, се усукват, сплитат се на плитка и се слагат във формата за печене.
СТЪПКА 7
Отново втасват до увеличаване на обема си, намазват се отгоре с разбито яйце и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, от 25-35 минути.
СТЪПКА 8
И най-важното за хубави козунаци е, че не трябва да се препичат, за да не станат сухи.
СТЪПКА 9
Ако случайно започнат да прегоряват отгоре, а все още не са се изпекли, ги покрийте с алуминиево фолио.
СТЪПКА 10
Премесването два пъти с масло /може и с мас/ е задължително условие за козунак на конци.