ИНФОРМАЦИЯ
Картофи по шведски
Тези картофи по шведски са перфектни ако са ви омръзнали пържените или варени картофи. Това е рецепта за начинаещи и няма къде да се провалите. Стават бързо и не трябва да се въртите дълго около печката. Може да ги поднесете като гарнитура на месце, например. С чаша вино, щастието ще е пълно! Опитайте ги и вие!-
Подготовка
10 м -
Готвене
35 м -
Готово след
45 м
СЪСТАВКИ
- 1 кг. картофи
- червен пипер на вкус
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- слънчогледово олио за подмазване на тавата
- 60 гр. краве масло
- 150 гр. кашкавал може и без него
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Обелете картофите. След това ги измийте и ги разполовете. С остър нож напречно направете прорези през четири, пет милиметра без да стигате до долу. Дори и да разрежете някой картоф не е фатално.
СТЪПКА 2
Може да използвате следния трик: сложете едната половина от картофа между две дървени шишчета. Те служат като ограничител и няма как да се сгреши.
СТЪПКА 3
Обилно намазнете дъното на тава с олио. Подредете картофките в нея с плоската страна надолу. Поръсете картофите със сол и двата вида пипер по ваш вкус.
СТЪПКА 4
Разтопете кравето масло. Най-лесно това става по следния начин: Нарежете го на парченца. Парченцата поставете в купичка. Покрийте купичката за да не пръска и я сложете в микровълнова фурна. Включете я. За около 30 секунди ще е готово.
СТЪПКА 5
Облейте картофките в тавата с разтопеното масло. Изпечете ги на 230 градуса и вентилатор в предварително загрята фурна. Когато се оцветят в златисто, вашите картофи по шведски са готови. Това ще ви отнеме около 35 минути.
СТЪПКА 6
Малко преди да ги извадите от фурната може да покриете картофите с лентичка кашкавал. Готовите картофи по шведски поднесете със заквасена сметана, поръсена с малко червен пипер.