-
Подготовка
15 м -
Готвене
30 м -
Готово след
45 м
Натиснете иконата с хронометъра за да стартирате брояча
СЪСТАВКИ
- 2 л овче мляко
- 400 гр захар
- 2 гр сол
- 6 бр яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 50 гр масло
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Млякото се вари на тих огън, като се бърка, докато се сгъсти.
СТЪПКА 2
Тогава се поставя захарта, ври няколко минути с нея, след което се маха от печката и се оставя да изстине, тъй като се яде студен. (Прави се от гъсто овче мляко между месеците юли и селтември.)
СТЪПКА 3
Сипва се в чинии. Във вряща вода се чукват едно по едно яйцата. Когато побелеят, се изваждат с решетъчна лъжица и се слагат в чиниите с млякото. Посолява се и се поливат със запържения в маслото червен пипер.
Хранителни Факти
Кутмач
Количество за порция
Калории 745
Калории от мазнини 315
% от препоръчителния дневен прием*
Общо кол. мазнини 35g
54%
Наситени мазнини 21g
105%
Полинаситени мазнини 2g
Мононаситени мазнини 9g
Холестерол 294mg
98%
Натрий 339mg
14%
Калий 538mg
15%
Общо въглехидрати 85g
28%
Фибри 0.3g
1%
Захари 67g
Протеин 26g
52%
Витамин A
34%
Витамин C
18%
Калции
52%
Желязо
8%
* Процента дневен прием е базиран на 2000 калории на ден.