ИНФОРМАЦИЯ
Пълнена зелка с кайма
Една различна идеа за приготвяне на ястие със зеле. Вижте как да сготвите пълнена зелка с кайма за вечеря.-
Подготовка
30 м -
Готвене
60 м -
Готово след
90 м
СЪСТАВКИ
- 1 бр зелка средно голяма
- 500 гр кайма смес
- ½ ч.ч. ориз перлен
- 2 бр моркова
- 1 бр лук глава
- 2 бр скилидки чесън
- 800 гр домати на кубчета от консерва
- 3 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. доматен концентрат
- 50 мл зехтин
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- сол на вкус
- зехтин за намазване
- черен пипер на вкус
ИНСТРУКЦИИ
СТЪПКА 1
Кочанът на зелката се цепва на кръст. Тя се бланшира цяла в подсолена вода, под капак, докато леко омекне – за около 20 мин.
СТЪПКА 2
Морковите, лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в сгорещения зехтин. Прибавя се оризът, запържва се леко докато стане стъклен.
СТЪПКА 3
Слагат се чубрицата, доматеният концентрат и червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат 2 ч ч вода, оставя се на котлона да се изпари течността.
СТЪПКА 4
Дърпа се от котлона, овкусява се със сол и черен пипер и се слага каймата, като се разбърква добре, за да няма едри трохи.
СТЪПКА 5
Зелето се разлиства върху намазано със зехтин алуминиево фолио.
СТЪПКА 6
Сърцевината се изрязва и на нейно място се слага топка от плънката. Затварят се вътрешните листа, отново се слага плънка, листа, плънка, и така – докато се напълни цялото зеле и върне първоначалната си форма.
СТЪПКА 7
Полива се със зехтин и фолиото се затваря. Поставя се в тава, в която предварително са сложени доматите, пилешкия бульон, сол и черен пипер.