Изобилната храна докарва подагра

Информация за заболяването - подагра

Подагра

Подаграта е болест, при която е смутена обмяната на пикочната киселина, и се проявява с пристъпи от силни болки и подуване на ставите. Заболяват по-често мъжете между 35-50 годишна възраст.

Причини

Заболяват хора, които водят сит и застоял живот. Наследствеността има голямо значение, като създава благоприятни условия чрез установените привички в начина на хранене и на живот – употреба на изобилна храна, особено на месо, на животински вътрешности и алкохол. Влияние има и състоянието на нервната система, на психиката.

Свързани статии
Изобилната храна докарва подагра
Изобилната храна докарва подагра

Признаци

Болестта протича остро или хронично, като обикновено острата форма преминава в хронична. Характерен е острият подагричен пристъп, който мого често настъпва след обилно нахранване, след психично вълнение или физическо усилие.

Болният се събужда през нощта, на разсъмване, с ужасни болки в големия пръст на крака, които се разпространяват по целия крак. Ставата се подува, зачервява и е много чувствителна при допиране. Явява се и температура, болният е неспокоен, понякога има сърцебиене, болки в корема. Към сутринта болките затихват.

Тези пристъпи продължават 6 – 8 дни, но постепенно силата им намалява и болният се възстановява. Ставата остава дълго време болезнена при ходене. След различно дълго време (до 2 години) се явява нова криза. Може да се засегнат глезените и коленните стави.

Постепенно в кожата на ставата, а и по ушите и на други места се явяват плътни възелчета. Почти всички органи могат да бъдат засегнати от болестта.

Усложнения

Бъбречно възпаление, сърдечна слабост, възпаление на вените, чернодробни смущения, гастрит и др.

Предсказание: Сериозно!

Предпазване: Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение

По време на кризата е необходимо болният да остане в леглото, като заема удобно за болната става положение. На болното място (става) се поставя парен компрес или пък се прави гореща баня, след което се завива с компрес с мед – на парче платно се намазва пласт мед и се увива. След време медът се всмуква от кожата и платното остава почти сухо. Сега компресът се подновява с нов мед.

Ако болният не понася влажната топлина, тогава се слагат торбички с горещ пясък или трици.

След изпотяването на болния да се направи в леглото фрикция на цялото тяло със студена вода.

Когато кризата премине, се провежда общо лечение за усилване на организма.

*Сутрин 20 мин преди ядене болният да взема по 1 с л смес от 500 гр чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят ( от аптеката ) и с 1 с л канела на прах.

Вижте още и ⤵️
Рецепта за болни от подагра
Подагра
Силата на храната и водата
Храната привлича

Back to top button