Как да се справим с депресията

Как да спрем депресията?

Страдате от депресия?

Как да подобрим психическто си състояние?

Ние ще ви споделим няколко лесни начина с които да се справите с депресията!

Как да се справим с депресията
Как да се справим с депресията

Още едно тревожно първенство ни отреди най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО) сред първите сме в Европа по психични заболявания.

Свързани статии

Всеки пети българин има проблеми от душевно естество. Рязко са се увеличили през последната година депресиите и тревожните разстройства на личността.

Сред „лидерството“ ни по смъртност от инсулти и инфаркти, имаме нов повод да се вгледаме в здравния си статус.

А знаем добре безпорната зависимост на човешкото здраве от нервно-психическата преумора.

Новината, дошла в началото на есента, е сигнал на всеки от нас да направи нещо за себе си преди още да ни връхлети мрачната и студена самотност на тъжното време.

Есенните депресии, съчетани с тревогата за трудно оцеляване през идващата зима, често придобиват епидемичен характер.

Специалистите твърдят, че скъсяването на часовете светлина предизвикват хормонални промени в човешкия организъм.

Хората с по-лабилна нервна система изпитват немотивирано чувство за вина, намалена работоспособност, губят самоувереност и самочувствие, изпадат в състояние на тревожност. А от там до депресията има една крачка. Тя може да се отключи внезапно, несъзнателно, от случаен и необясним повод. Но тя разболява и понякога трайно и дълбоко разтърсва целия организъм.

Депресията никак не е безопасна. Тъжното настроение, забавеното мислене и потиснатата двигателна способност, нерядко водят до съзнанието за виновност и безсмислие в живота.

Човек става неадекватен и неразбран, той е винаги мрачен, за него е чужда радостта. Поетите не случайно слагат знак за равенство между есента и тъгата. „Във полъх лек на есен и печал“ започва прочутата си поема „В меката есен“ Валери Петров. А Александър Геров предлага и лечение: „Насила ти дори се усмихни/ и се ослушай как светът живее“. Ето го всъщност изходът: Да бъдем съпричастни с другите около нас, със „света“. Подобни са и съветите на лекарите:

Живейте на светло, ходете сред природата, добрите приятели, леката музика, спортувайте и се веселете, смейте се

Как да спрем депресията?
Как да спрем депресията?

Но в никакъв случай не бързайте да посягате към „вездесъщото хапче за нерви“. Щадящият хранителен режим, характерен с повече плодове и зеленчуци, съчетан с биологично активни добавки и витаминозни продукти са най-доброто, което може да ви помогне, наред със спортно-развлекателните програми и процедури.  

„Започвайте деня радостно и бодро“, съветва големият природолечител Петър Димков. И още: „Смехът е кислородът на душата“. А неговите „лекарства“ бяха билките. Затова натуралните билкови продукти, пригодени за лесно и бързо приемане, са най-подходящи за прогонване на есенната депресия.

Особено ефикасен е наложилият се в последно време билков екстракт „А – Я“ в преборването със стреса, неврозите, депресията и безсънието. Той успокоява и тонизира без да възбужда нервната система, затова е подходящ за прием и вечерно време. Създателите му от фирма „Биотика“ са преоткрили лечебния ефект на билката Блатен тъжник. Тя прецизно съчетана с добре познатите успокояващи билки маточина, валериана, жълт кантарион и лавандула. Този пакет на радостта стимулира хормона на щастието и дава самочувствие и воля за живот. А това най-много ние необходимо в мрачните дни на „есен и печал“.

Сега е времето да вкараме в действие целия комплекс от стимули за психичното укрепване, да избегнем и преодолеем депресията. И да дадем импулси за здраве на целия организъм.

Вижте още и ⤵️
Депресията е заразна
Индришето помага при гъбички и депресия
Следваканционна депресия
Изпадаме в депресия от енергийно натоварване

Back to top button