Трапезата на Бъдни вечер

Кои ястия се слагат на Бъдни вечер?

Какво да сложим на нашата трапезата за Бъдни вечер

Бъдни вечер е последният ден от великите пости. Също така навечерието е изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Поради тази причина, ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през следваща година.

Пуснете си Коледни песнички докато четете тази статия ⤵️

раждането на Божия син
раждането на Божия син

Броят на ястията трябва да бъде нечетен, най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.

Какво да сложим на масата?

Много е важно, не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки.

Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, който предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.

Тези продукти можете да комбинирате в различни ястия. Например традиционните пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да приготвите както с ориз, така и със зрял боб. Сармите също могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз, можете да напълните също така с булгур и сушени сливи.

Пълнени чушки с ориз

Вечеря

 • 5
 • 01:15 ч.
 • 316 кал.

Постни пълнени чушки с ориз - лесни и много вкусни

Продукти: чушки, лук, ориз, домати, олио, черен пипер, магданоз, сол

Постни сарми с кисело зеле

Вечеря

 • 5
 • 01:25 ч.
 • 292 кал.

Страхотна рецепта за постни сарми с кисело зеле и ориз. Опитайте я сега!

Продукти: ориз, кисело зеле, зелев сок, глава лук, олио, сол, червен пипер, магданоз, чубрица

Баниците могат да бъдат не само солени, например зелник, но и сладки –тиквеник, но задължително трябва да са приготвени без млечни продукти и яйца, както и всички останали ястия на Бъдни вечер. На празничната трапеза не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове, в купички се слага варено жито и счукан чесън с орехи.

Тиквеник

Обяд

 • 4
 • 01:15 ч.
 • 1527 кал.

Ако обичате тиква и баница, това е рецептата за вас. Много лесно можете да приготвите тиквеник и да добавите, захар, орехи и др.

Продукти: пакет готови кори, тиква, захар, стафиди, смлени орехи, натрошени орехи, олио, пудра захар, канела

Ошав за Бъдни вечер

Вечеря

 • 4
 • 01:05 ч.
 • 485 кал.

Направете си този невероятен ошав за Бъдни вечер.

Продукти: сушени плодове, мед, захар, канела, ванилия

Не забравяйте и обредната пита с пара. Тя трябва да бъде кръгла като слънце, а по-умелите домакини могат да я украсят с кръстове, житни класове и плодове от тесто. Този, които изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през следващата година.

Богова пита

Обяд

 • 6
 • 00:55 ч.
 • 303 кал.

Невероятна и лесна пита за бъдни ве§ер която може да приготвите за празника

Продукти: брашно, вода, сода, сол

Всичките ястия се слагат заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става. Цялото семейство трябва заедно да напусне масата, за да узреят заедно житата и да бъде задружно през годината. За да спазите напълно традицията, не прибирайте масата след като сте се нахранили, а я оставете през цялата нощ. Вярва се, че тогава идват починалите близки за да се нахранят и да благословят живите.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Как се прекадява с тамян?
Бъдни вечер – традиции и обичаи
Бъдник – Бъдни вечер
Коледната трапеза
Коледни традиции по света
Рождество Христово (Коледа)
🎁Коледни подаръци според зодията

Back to top button