Трапезата на Андреевден

Какво да сложим на трапезата за Андреевден?

Какво да сложим на нашата трапезата за Андреевден

На 30 ноември православната църква почита паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани – християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Свети Петър.

На Андреевден празнуват имената (именници)

АНДРЕАНА, АНДРЕЙ, АНДРЕЯ, АНДРО, АНДРИАНА, АНДРИЯНА, ДЕШКА, ПЪРВАН, ПЪРВА, ПЪРВАНКА, СИЛЕН, СИЛЯН, ХРАБРИН, ХРАБРИНА, ХРАБРО, ХРАБЪР, Андрей, Андрея, Първа, Първан, Първана, Първи, Първо, Първул, Първена, Силко, Сило, Силян, Силяна, Храбро, Храбрена, Храбър, Деша, Дешка, Дешо

Свързани статии

Трапезата на Андреевден
Трапезата на Андреевден

Наречен е в църковните книги Първозвани, защото пръв е повикан от всички апостоли да тръгне след Исус Христос. Светецът е изключително почитан сред българите. В Народния календар посветеният на него празник е познат с много имена в различните части на страната.

Андреевден е строго обвързан със смяната на сезоните. В народните вярвания той символизира началото на зимата, а ритуалите, свързани с отбелязването му, целят да измолят по-лек сезон и по-богата реколта през пролетта.

Основно на трапезата за празника трябва да заложим на зърнени храни. Вечерта преди Андреевден се приготвят ястия от боб, леща, жито, булгур, царевица, грах, просо ечемик или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата трябва да опитат от тях, дава се дори и на домашните животни.

Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината – нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На особена почит на този ден са младите булки, а именно на тях се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена, та както бързо наедряват те, тъй и булките да пълнеят с новите рожби.

Важен елемент за празничната трапеза е прясната обредна пита. Тя трябва да се омеси от стопанката на къщата непосредствено преди празничната вечеря. Няма в народните вярвания специални изисквания към тестото, освен отгоре й да се оформи кръст. Питката се поставя на трапезата, като при започване на храненето се разчупва от най-възрастния член на семейството.

Няколко рецепти за Андреевден

Содена Питка

Содена питка

Вечеря

  • 4
  • 01:00 ч.
  • 667 кал.

Пухкава и вкусна питка.

Продукти: брашно, сол, сода за хляб, оцет, олио

Фасул с Булгур

Фасул с Булгур

Вечеря

  • 5
  • 01:40 ч.
  • 321 кал.

Опитайте това вълшебно ястие с фасул и булгур!

Продукти: фасул, булгур, масло, сушени чушки, моркова, доматено пюре, джоджен, сол, червен пипер

Варено жито и просо

Варено жито и просо

Обяд

  • 10
  • 00:20 ч.
  • 472 кал.

Вкусно варено жито и просо за всеки повод!

Продукти: пшеница, просо, захар, орехи, канела

Тиква с орехи

Тиква с орехи

Закуска

  • 8
  • 01:30 ч.
  • 438 кал.

Вкусна тиква с орехи!

Продукти: тиква, орехи, захар, прясно мляко, яйца

Варена царевица

Варена царевица

Обяд

  • 4
  • 00:30 ч.
  • 108 кал.

Невероятно вкусна варена царевица!

Продукти: царевични зърна, захар, сол

Не пропускайте да видите и ⤵️
Обичаи и традиционна храна за Андреевден
Пожелания за Андреевден
Поверия за Андреевден
Нощта срещу Андреевден сбъдва желания
Легенди за Андреевден

Back to top button