Международен ден на шегата

Международен ден на хумора - 1ви Април

1-ви Април – международен ден на хумора и шегата

Има няколко версии за това, защо този ден е 1-ви април.

За Международен ден на хумора и шегата той е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване (в момента Европейски съюз за радио и телевизия).

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео!

Едни приписват зараждането на празника на древния Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците (Festus Fatuorum).

Международен ден на шегата
Международен ден на шегата

Има и друга версия за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския.

Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април.

Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове„, която трябвало да се проведе на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.
В различните страни по света Денят на хумора и шегата носи своята национална идентичност.

Няколко забавни идеи за шеги по случай празника

Празника по света

Франция

Във Франция наричали този обичай „априлска риба“. Произходът му се свързва с времето на Карл IX,който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото нагодината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

Англия

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!“ Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни,станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и дами получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април“.

Финландия

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното или колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент
– стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

Австрия и Германия

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето.

В селата неработели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Испания

На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните“ (Dia de los Santos Inocentes). На същата дата в Испания се чества „Денят на шегата“. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания.

Мексико

В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги.

Перу

В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа. В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича „Ден на лъжата“ и се чества на 1 април.

Нова Зенландия

В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо“.

Иран

Иранците си правят шеги на 13-ия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1- ви или 2-ри април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар“ или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция.

Фламандия

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство.

Корея

На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ“ и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

Полша

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

Шотландия

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания „Денят на лъжата“ идва с месец закъснение – 1 май и е известен като „Майска котка“ (May-cat).

Дания

Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1-ви април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

У нас

Най-известния хитрец в нашия епос е Хитър Петър в интелектуална схватка със колегата си от Турция Настрадин Ходжа.

Мнозина се цупят, ако някой шегобиец ги прати „за зелен хайвер“. На 1 април обаче това не е „грях, такава е традицията. На този ден на почит са остроумните, досетливите и веселите.

Този ден в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед.

Имаме Музей на хумора и сатирата в Габрово – град, избран по-скоро за вицовете, свързани уж с прословутото сметкаджийство на габровци, но вероятно най-много със самоиронията им. Чудомир обичал да казва: „Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж„.

Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април тревата и дръвчетата могат да се излъжат от затоплянето, а след това да скове студ и да ги умори. В много краища на България април е наречен „Лъжитрав„, а старобългарската дума „лъжуняк“ доказва, че и прадедите ни са го считали за лъжовен.

И след като излъжете или си направите шега с някой, поздравете го с усмивка и думите: „Честит Първи април!

И да не забравяме най-вече за прочутият девиз:

„Светът е оцелял, защото се е смял“.

Защо 1-ви април

Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, който е бил въведен от папа Григорий през 1582г. Фактът, че Нова година се празнула през Средновековието не на 1 януари, а в края на март, това било преди 1563-1564г. кралят Шарл Девети (King Charles IX) да направи реформа на календара във Франция. Ето защо, Новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.

хумор и шеги
хумор и шеги

В онези дни също е било прието хората да се забавляват през новогодишните празници. Но, независимо от промените в календара, някои консервативно настроени (а може би просто неуведомени) хора продължават да празнуват новогодишната седмица в стар стил. Другите се смяли и шегували за тях, подарявали им „глупави“ подаръци и са им викали „априлските глупаци“. Така се е родил т. нар. „Ден на шегата.“

През 18 век този весел празник е станал широко известен и популярен. Англичаните, шотландците и французите го разпространявали в американските си колонии. В Ден на хумора е било прието да се шегуват хората помежду си и да си правят безсмислена поръчки, например, някой да намери и донесе сладък оцет.

Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват. Най-известните първоаприлски шеги, които вече са класифицирани в топ 100 на шегите и майтапи за първи април на всички времена (The Top 100 April Fool’s Day Hoaxes of All Time), сред които са: падането на кулата в Пиза, репортаж за летящите пингвини, кацане на НЛО в Лондон, смяна на десетичната система за измерване на времето, промяна на числото Pi от 3,14 до 3,0 и много други.

Световни шеги

Швейцарски спагети

Швейцария е известна със своите шоколади и банки. Кой би предположил, че може да е и родина на… спагетите. Но и това се случва! Годината е 1957-ма и BBC излъчва репортаж, в който се описва реколтата от спагети в страната. След излъчването на репортажа милиони хора звънят в медията, за да попитат как могат сами да си отглеждат спагети.

Цветна телевизия в Швеция

Макар цветната телевизия да е появява около десетилетие по-рано, националната телевизия на Швеция излъчва интересно и много впечатляващо пет минутно предаване през 1962 г. В него се обяснява как човек сам може да си направи цветна телевизия у дома, използвайки само найлонова торба. Предаването се изгражда на базата на задълбочена физика и множество научни аргументи. Всъщност няма как да се направи цветна телевизия, само с поставянето на найлонова торба пред екрана, но се оказва, че много хора в страната се опитват да направят именно това.

Айсбергът в Сидни

Австралия е известна с всичко друго, но не и с айсбергите си. Въпреки това бизнесменът Дик Смит убеждава хората, че ще докара именно айсберг от Антарктида и дори ще продава парчета от него. Той гарантира още, че именно кубчетата от ледените води на Антарктида ще подобрят вкуса на всяка напитка, в която бъдат поставени. Датата, разбира се, е 1 април, а годината е 1978-ма. Радиата в града му осигуряват покритие и предават какво точно се случва и как влиза в пристанището с айсберга. Е, оказва се, че всъщност има айсберг, но той е доста бутафорен – пластмасова основа, която е покрита с крем за бръснене и пожарникарска пяна.

Държавата San Serriffe

Годината е 1977-ма. Шегата е дело на вестник The Guardian. В специално приложение изданието описва страната San Serriffe, като притурката изглежда повече от реалистична – има данни за всичко. Измислената държава се намира в Индийския океан и се състои от няколко островчета. Описанието продължава с подробна и старателно нарисувана карта с контурите и разположението на страната, нейната култура и география. Шегата е изключително сполучлива и телефоните на изданието буквално прегряват от хора, търсещи повече информация за мястото. Малцина са тези, които свързват наименованието на страната и всичко около и в нея с полиграфията. Идеята е изключително добре приета и през следващите години изданията стават все по-креативни в тази посока.

Повече за смеха

За смеха е доказано, че подобрява кръвообръщението, намалява нивата на хормоните на стреса, стимулира имунната система.

Когато се смеем мозъкът ни отделя вещества, като морфина, който предизвиква един вид вътрешна анамнеза, също така увеличавайки се нивото на хормона на щастието-ендорфин, предизвиква притъпяване на усещането за болка.

Смехотерапията може да изкара човек от депресия, без използването на антидепресанти. Смеходиагностиката пък дава възможност с помоща на анализ на смеха да се научи много за подсъзнанието на човека и неговата същност.

Бебетата започват да се усмихват на четвъртата седмица, а смехът идва към третия месец.

Интересно е да се отбележи, че едно дете се смее средно 400 пъти на ден, а възрастният само 17.

Ако се разсмеете 50 пъти на ден, все едно сте тичали 40 минути.

Изчислено е, че една минута смях е равна на половинчасова почивка.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Виц на деня
За да сме щастливи
Как да бъдете щастливи
Щастливите числа на зодиите

Back to top button