Трапезата на Стефановден
Какво да сложим на трапезата за Стефановден?
Какво да сложим на нашата трапезата за Стефановден
Съдържание
- Какво да сложим на нашата трапезата за Стефановден
На 27 декември празнуваме Стефановден. Празникът е третият ден на Коледа и е затрупан от обредни ритуали.
ВЕНЕЦ, ВЕНЦЕСЛАВ, ВЕНЦЕСЛАВА, ВЕНЦИСЛАВ, ВЕНЦИСЛАВА, ВЕНЦИ, ЗАПРИН, ЗАПРИНА, ЗАПРЯН, ЗАПРЯНА, СТАМЕН, СТАМЕНА, СТАНИМИР, СТАНИМИР(А), СТАНКА, СТАНКО, СТАНОЙ, СТАНЧО, СТЕФАН, СТЕФАН(А), СТЕФАНА, СТЕФАНИЯ, СТЕФКА, СТЕФЧО, СТЕФКО, СТОИЛ, СТОИЛА, СТОИЛКА, СТОИЛКО, СТОИМЕН, СТОИМЕН(А), СТОИМЕНА, СТОИЧКА, СТОИЧКО, СТОЙКА, СТОЙКО, СТОЙНА, СТОЙНЕ, СТОЙНО, СТОЙЧО, СТОЯ, СТОЙО, СТОЯДИЛ, СТОЯДИЛА, СТОЯДИН, СТОЯДИН(А), СТОЯДИНА, СТОЯН, СТОЯНА, СТОЯНКА, ТАНЬО, ТАНЯ, ЦОНА, ЦОНКА, ЦОНКО, ЦОНО, ЦОНЬО, ЦОНЧО, ЦОЧО, Стан, СТАН, СТАНА, СТАНЬО, СТАНКУШ, Стана, Станешко, СТАНИЕЛА, СТАНИЯН, Станика, СТАНИЛ, Станил, СТАНИЛА, Станимир, СТАНИМИРА, Станимира, Станимирка, СТАНИСЛАВ, Станислав, СТАНИСЛАВА, Станислава, Станиш, Станиша, Стания, Станка, Станко, Станкул, Станкуш, Станой, Станойка, Станойко, Станул, Стануш, Стануша, СтаньоНа Стефановден празнуват имената (именници)
Стефановден е последният християнски празник за годината, затова е важно какво ще сложим на празничната трапеза.
Традицията повелява, на празника да е пълна трапезата. Важно е на масата да има вино, баница, свинско с кисело зеле и много месо.
Задължително на масата трябва да има и погача. Също така може да сложите и панер с жито, за да е пълна и богата годината. Младите момичета спят с шепа жито под възглавницата, тъй като вярват, че ще сънуват бъдещите си съпрузи. Празника се свързва с ритуала „ладуване“ – момичетата наричат китки с привързани към тях лични предмети на младежи и девойки, и гадаят по тях за бъдещите им съпрузи.
Относно менюто за празника, ви предлагаме няколко интересни рецепти.
Свинско със зеле
Свинско с кисело зеле
Вечеря
- 4
- 01:10 ч.
- 413 кал.
Вкусно и ароматно ястие!
Продукти: кисело зеле, свинско месо, червен пипер, дафинов лист, олио, черен пипер
Свински ребра с кисело зеле
Свински ребра с кисело зеле
Вечеря
- 4
- 01:20 ч.
- 1069 кал.
Вкусни кисело зеле с ребърца за всеки повод.
Продукти: свински ребърца, кисело зеле, черен пипер, кимион, копър, вода, червен пипер, олио
Пита за Стефановден
Пита за Стефановден
Вечеря, Обяд
- 6
- 00:50 ч.
- 702 кал.
Неустоимо вкусна пита за Стефановден!
Продукти: мая, брашно, яйца, мляко, сол, захар, масло
Баница с месо
Баница с месо или черва (Пирински край)
Вечеря
- 8
- 00:55 ч.
- 910 кал.
Опитайте тази вкусна баница с месо или чревца!
Продукти: брашно, вода, оцет, олио, сол, месо, яйца, мас
Зимен десерт с червено вино
Зимен десерт с червено вино
Вечеря
- 2
- 00:15 ч.
- 596 кал.
Неустоимо вкусен десерт с вино и черен шоколад!
Продукти: пълномаслено мляко, черен шоколад, червено вино, Бита сметана, шоколад, канела
Не пропускайте да видите и ⤵️
Пожелания за Стефановден
Поверия за Стефановден
Традиции и обичаи за Стефановден